Πέθανε ο σερ Φάζλι Χάσαν Άμπεντ, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης BRAC
Ο σερ Φάζλι Χάσαν Άμπεντ, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη του Μπανγκλαντές (Bangladesh Rural Advancement Committee, BRAC), μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, πέθανε στη Ντάκα σε ηλικία 83 ετών εξαιτίας όγκου στον εγκέφαλο, ανακοίνωσε χθες η οργάνωσή του
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Λίρες ή μύθοι; Το δάσος του Άη Γιάννη έγινε… σκαπτική περιπέτεια!
- Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στη Γάζα - Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις
Ο σερ Φάζλι Χάσαν Άμπεντ, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Αγροτική Ανάπτυξη του Μπανγκλαντές (Bangladesh Rural Advancement Committee, BRAC), μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, πέθανε στη Ντάκα σε ηλικία 83 ετών εξαιτίας όγκου στον εγκέφαλο, ανακοίνωσε χθες η οργάνωσή του.
Ο Φάζλι Χάσαν Άμπεντ, ο οποίος σπούδασε αρχικά ναυπηγός και κατόπιν λογιστής, είχε προσφύγει στη Βρετανία το 1971, όταν άρχιζε ο πόλεμος της ανεξαρτησίας του τότε Ανατολικού Πακιστάν και μελλοντικού Μπανγκλαντές. Έναν χρόνο αργότερα, ίδρυσε τη BRAC με τα χρήματα από την πώληση του διαμερίσματός του στο Λονδίνο.
Αρχικά αφοσιωμένη στο να βοηθήσει τα εκατομμύρια πρόσφυγες που επέστρεφαν στα σπίτια τους αφού είχαν καταφύγει στην Ινδία κατά τη διάρκεια της σύρραξης, η ΜΚΟ κατόπιν διαφοροποιήθηκε και ασχολήθηκε με τους τομείς της υγείας, τις μικροχρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη γεωργία και την παιδεία.
Η BRAC «έκανε την επιλογή να θεωρήσει τη φτώχεια ένα σύνδρομο με πολλαπλές διαστάσεις: όχι μόνο φτώχεια ως προς τα έσοδα, αλλά φτώχεια σε όρους περίθαλψης, παιδείας — όλων των πραγμάτων που κρατάνε τους φτωχούς στη φτώχεια», δήλωνε το 2010 ο Άμπεντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει.
Η δράση της BRAC θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μείωσης της ακραίας φτώχειας στο Μπανγκλαντές. Η οργάνωσή του, που πλέον μετράει 100.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, δραστηριοποιείται κυρίως σε ένδεκα χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ειδικά στο Νότιο Σουδάν και στο Αφγανιστάν. Επίσης συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στην αρωγή που προσφέρεται σε δεκάδες χιλιάδες μειονοτικούς Ροχίνγκια, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, τη Μιανμάρ, για να σωθούν από τις ωμότητες του στρατού, της αστυνομίας και παραστρατιωτικών.
«Ερχόμαστε από μια αναπτυσσόμενη χώρα. Γνωρίζουμε και κατανοούμε τη φτώχεια», είχε δηλώσει ο Άμπεντ το 2015 εξηγώντας τον λόγο της επιτυχίας της οργάνωσής του.
Κατά τον οργανισμό ο οποίος απονέμειο το World Food Prize, που τίμησε τον Άμπεντ το 2015, η BRAC βοήθησε συνολικά 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βγουν από τη φτώχεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις