Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας : Η ώρα της αλήθειας και το δίλημμα του Μητσοτάκη
«Πρόεδρος του βουνού» με συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ; Γιατί η Μαριέττα Γιαννάκου τάχθηκε κατά της εκλογής πρώην πρωθυπουργών στην προεδρία της Δημοκρατίας. Πως επηρεάζουν τις επιλογές Μητσοτάκη τα ελληνοτουρκικά
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στο «βουνό» παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Η φράση παραπέμπει στην –προ δύο μηνών- αποστροφή του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων.
Ο κ. Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχαν μιλήσει για την ανάγκη συναινετικής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και βολιδοσκοπώντας ο ένας τις προθέσεις του άλλου ο πρωθυπουργός είχε πει στην κα Γεννηματά ότι θα πάρει τις αποφάσεις τα Χριστούγεννα στο βουνό. Για την ιστορία, η κα Γεννηματά είχε απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη ότι η ίδια παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις στη θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος των τελικών αποφάσεων έφτασε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς ξεκίνησαν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Άλλωστε, ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου είναι να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη Ιανουαρίου.
Πρόεδρο με το ΣΥΡΙΖΑ ή με το ΚΙΝΑΛ;
Το πραγματικό πολιτικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή του προσώπου είναι αν θα αναζητήσει πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ ή πρόσωπο που θα οδηγήσει σε εκλογή προέδρου με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Από τα ως τώρα δεδομένα του ρεπορτάζ μοιάζει αδύνατο να βρεθεί σημείο σύγκλισης που να οδηγήσει στην ίδια προεδρική κάλπη τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μέχρι στιγμής από το ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν προτίμηση στην ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου. Φυσικά δεν θα έλεγαν όχι και σε υποψηφιότητα Καραμανλή καθώς από την Κουμουνδούρου ποντάρουν ότι θα φέρει εσωτερική αναστάτωση στη ΝΔ και αντιδράσεις από την πλευρά Σαμαρά και των βουλευτών και υπουργών, οπαδών του τελευταίου.
Βέβαια από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει σφήνα και στα σενάρια για γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας που φέρεται να εξετάζει ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ημερών άφηναν να εννοηθεί ότι περιπτώσεις σαν της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα μπορούσαν είναι μια συναινετική επιλογή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν είναι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη.
Ποια πρόσωπα προκρίνει η Γεννηματά
Από την άλλη πλευρά, το ΚΙΝΑΛ απορρίπτει κάθε άλλη συζήτηση πλην των προσώπων που θα προέρχονται από τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί. Στο πλαίσιο αυτό η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να κατασταλάζει σε ορισμένες επιλογές που θα διευκόλυναν την προσέγγισή της με τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης καθώς και η Μαρία Δαμανάκη είναι από τις επιλογές που η κα Γεννηματά προκρίνει. Σε αυτές τις επιλογές θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι υποψηφιότητες που έχει στο μυαλό της η κα Γεννηματά αποκλείουν κάθε συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Σίγουρα όμως οι σκέψεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κινούνται μέσα στο πλαίσιο των δυνατών επιλογών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης.
Η παρέμβαση της Μαριέττας Γιαννάκου
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει υπερβεί και τις εσωτερικές διαιρέσεις της ΝΔ. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση και για να δώσει διέξοδο διαφυγής στον πρωθυπουργό, η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται πρόεδροι της Δημοκρατίας πρώην πρωθυπουργοί. Κατά συνέπεια βγάζει εκτός κάδρου τόσο τους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ όσο και αυτούς του ΠΑΣΟΚ και το Λουκά Παπαδήμο καθώς οι πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης, Παπανδρέου) σε ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ –ιδίως το καραμανλικό στρατόπεδο- αποτελούν ανεπιθύμητα πρόσωπα.
Σε κάθε περίπτωση όμως και το σενάριο της επανεκλογής Παυλόπουλου διατηρεί ισχυρά ερείσματα εντός της ΝΔ. Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη και φυσικά η Ντόρα Μπακογιάννη είναι από αυτούς που έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της ανανέωσης της θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας.
Τουρκία
Κατά πολλούς όμως υπάρχει μια σοβαρή παράμετρος που θα επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς το συμβολισμό που θα εκπέμπει το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Η παράμετρος αυτή αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στρατηγική της χώρας έναντι της γειτονικής Τουρκίας από τούδε και στο εξής.
Η κα Γεννηματά έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ενός νέου Ελσίνκι έχουν εκφραστεί η Ντόρα Μπακογιάννη και βεβαίως προς τα εκεί συγκλίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι του και σε κάθε περίπτωση η ηγετική ομάδα και οι πέριξ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρόσωπα από την κεντροαριστερά που θα ήθελε η Φώφη Γεννηματά πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις που θέτει ο παράγοντας εθνικά θέματα και Τουρκία. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το σενάριο της Χάγης και της διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ισχυρά ερείσματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, προς ώρας η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα τέτοιο σενάριο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω της απάντησής του στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι είναι μακριά η Χάγη.
Ο χρόνος των εκλογών
Τυπικά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης έχει λυμένα τα χέρια του ώστε να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με μόνες τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Ωστόσο πολιτικά θα έστελνε το μήνυμα ότι εκλέγει κομματάρχη και όχι πρόεδρο Δημοκρατίας.
Οι παράμετροι που έχει να συνυπολογίσει ο κ. Μητσοτάκης αφορούν πρωτίστως τις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν είναι υπαρκτά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στον άμεσο χρονικό ορίζοντα είναι βέβαιο ότι το πρώτο πράγμα στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις προχτές διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ασχέτως της επιλογής του προσώπου που θα κάνει, με την φράση του προς τη Φώφη Γεννηματά για τον τόπο των αποφάσεών του, έχει ήδη δώσει το τίτλο του πρώτου ή της πρώτης «προέδρου του βουνού» που θα εκλεγεί το 2020.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις