Εκτάκτως στη Λιβύη ο Δένδιας – Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ
Υπό άκρα μυστικότητα διοργανώθηκε η μετάβαση του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ
Υπό άκρα μυστικότητα διοργανώθηκε η επίσκεψη – αστραπή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη.
Στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση το μεσημέρι της Κυριακής με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών συνεχίζεται, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν πτήσει για Κάιρο.
Οι επαφές Δένδια στη Βεγγάζη
Η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και οι επαφές που θα είχε στη Λιβύη προετοιμάζονταν εδώ και καιρό.
Ωστόσο, το ταξίδι – αστραπή που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και προσγειώθηκε περίπου στις 11:00 στην Βεγγάζη.
Την είδηση μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Ο κ. Δένδιας είχε επικοινωνία επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε επαφές με την «κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης» υπό τον Χαφτάρ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» Αμπντουλάχ Αλ Θάνι και τον «υπουργό Εξωτερικών» Αμπντουλχαντί Αλ Χουγουαΐτζ, στη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, αυτήν την ώρα ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται εν πτήσει προς το Κάιρο της Αιγύπτου.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Αθήνα κινητοποιήθηκε μετά την επικύρωση χθες, Σάββατο, από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση των δύο μνημονίων -περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και περί στρατιωτικής συνεργασίας- που συνυπέγραψε η Αγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά ουσιαστικά υπό πολιορκία, κυβέρνηση υπό τον Φάγιεζ αλ-Σαράτζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, μετά την Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί και την Κύπρο, όπου αναμένεται περίπου στις 18:00. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομολόγό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου της Κύπρου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη γύρω στις 6 το απόγευμα.
Η τουρκική προκλητικότητα και η απάντηση του στρατηγού Χαφτάρ
Ο διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων.
Η κίνηση από την πλευρά του πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.
Είχε προηγηθεί η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη τόσο για στρατιωτική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια, καθώς και οι δηλώσεις ότι η Τουρκία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Αντίθετες στο ενδεχόμενο να αποστείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη -προκειμένου να συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ- είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία.
Ο Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ έδωσε, την Παρασκευή, τελεσίγραφο 72 ωρών στις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη γειτονική πόλη της Σύρτης.
Οι απειλές των Τούρκων
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η συμφωνία προβλέπει να στείλει η Τουρκία τεχνική, αστυνομική και στρατιωτική βοήθεια, αρχικά με τη μορφή συμβουλών, στη χώρα της Βορείου Αφρικής.
Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, όπως αναφέρουν μέσα της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και την ανάσχεση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Η Άγκυρα, πάντως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και στρατεύματα στην Λιβύη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ενόχληση από ΗΠΑ – Ρωσία
ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται ενοχλημένες, ενώ δεδομένα ανάλογη στάση κρατά και η ΕΕ. Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη.
Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σαράτζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου