Μπισκότα gingerbread
Είναι νόστιμα, θυμίζουν Χριστούγεννα και μπορούν εύκολα να γίνουν στολίδια για το δέντρο μας, αν κάνουμε προσεκτικά μια μικρή τρύπα στο επάνω μέρος τους, μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο που είναι ακόμη μαλακά.
- Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
- Επιμένει η κρίση για το φυσικό άεριο στην Ευρώπη - Ποια η τιμή του TTF
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
Προετοιμασία 45′ Ψήσιμο 8′ – 10′ (η δόση)
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 25-30 μπισκότα)
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
180 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
200 ml μελάσα
1 μεγάλο αβγό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Διάφορα κουφετάκια, ειδικά sprinkles και μαρκαδοράκια με χρωματιστό γλάσο
Ασπράδι αβγού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μελάσα και στη συνέχεια το αβγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, ενώ ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού. Οταν ενσωματωθεί εντελώς όλο το αλεύρι, σταματάμε το χτύπημα και μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα. Την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ή από την προηγουμένη).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και απλώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου μας. Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας καθώς και τον πλάστη μας. Κόβουμε μικρότερα κομμάτια από το ζυμάρι και αφού το πλάσουμε λίγο με τα χέρια μας να μαλακώσει ελαφρώς, το ανοίγουμε ομοιόμορφα, με τον πλάστη, σε πάχος περίπου 0,6 εκ. Με χριστουγεννιάτικα κουπάτ κόβουμε τα σχήματα που μας αρέσουν και τα τοποθετούμε με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους (φουσκώνουν λίγο) στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για 8 – 10 λεπτά. Οσο είναι ακόμη ζεστά είναι μαλακά, οπότε είναι προτιμότερο να μην τα κουνήσουμε πολύ μέχρι να σκληρύνουν.
Οταν κρυώσουν, βγάζουμε τον καλλιτέχνη από μέσα μας και τα διακοσμούμε με όποιον τρόπο μας αρέσει παρέα με τα παιδιά. Το ασπράδι του αβγού βοηθάει στο να κολλάνε πάνω στα μπισκότα τα διάφορα spriknles ή ειδικές χρυσόσκονες.
Πηγή: Γευσιγνώστης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις