Λεονταρισμοί Ερντογάν για τον East Med : Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» – Δυναμική απάντηση από την Αθήνα
Στο νέο αυτό του παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα κάτι που τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο
- Ριζικές αλλαγές σε Airbnb: Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Δεν έχει συνηθίσει να κάνει πίσω. Ακόμα και όταν κάνει, όμως, δεν αφήνει να φανεί πως υποχωρεί.
Ο λόγος φυσικά για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέποντας το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας με τον East Med, αλλά και τον διεθνή παραγκωνισμό του βρίσκεται σε πανικό και επιχειρεί να κλιμακώσει τη ρητορική της έντασης προς την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, εκτοξεύοντας νέες απειλές για μια νέα μεταναστευτική κρίση σαν αυτήν του 2015. Την ίδια στιγμή επαναφέρει το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Στο νέο αυτό του παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα κάτι που τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο» είπε ο τούρκος πρόεδρος.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς επαναφέρουν εμφατικά την τουρκική επινόηση περί «γκρίζων ζωνών», ενώ για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα σκιαγραφείται ως αντίπαλος της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».
Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, δε, πως ακόμη «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».
Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα και στην ΕΕ, με τον κρυφό άσο που θεωρεί ότι έχει στο μανίκι του, το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.
«Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», επισήμανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή» συνέχισε.
Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και η Άγκυρα. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή, σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Η χρονική συγκυρία…
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία των εν λόγω δηλώσεων του «Σουλτάνου», αφού έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ιταλία για τον East Med, αλλά και την έκτακτη επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη και τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της παράλληλης κυβέρνησης του Στρατάρχη Χαφτάρ.
Ο κ. Δένδιας υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, το πρωί της Κυριακής ταξίδεψε στη Βεγγάζη της Λιβύης και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που έχει δηλώσει πως όταν έλθει θα ακυρώσει την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών μιλώντας στη τηλεόραση του Open. «H μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα».
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει αν ο Ερντογάν κάνει πράξη τις «απειλές» του και στείλει ερευνητικό σκάφος για να κάνει στο μέλλον γεωτρήσεις στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γειτονική χώρα θα συνετιστεί και θα πράξει βάσει λογικής.
Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν παραχωρεί σπιθαμή και επεσήμανε ότι έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.
«Εκφράζω την βεβαιότητα ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας, θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτααπομονώνεται» τόνισε και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι. Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».
Στο βάθος… ξανά η Χάγη
Την ίδια στιγμή ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για την κοινή προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με τη Χάγη έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας τόνισε πως «είμαστε αρκετά μακριά από το να φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία».
Η Τουρκία δεν έχει νομικό έρεισμα για να εμποδίσει τον αγωγό EastMed από τη στιγμή που θα κριθεί βιώσιμος και οικονομικά συμφέρον για την Ευρώπη, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα αλλά και άλλα ζητήματα όπως η σύνταξη συνυποσχετικού με το όποιο οι δύο χώρες θα συμφωνούν στην ατζέντα και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις