Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τώρα και το εύθραυστο οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος
Ενεργοποιήθηκε σχέδιο αντιμετώπισης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μετά το ναυάγιο σε λιμάνι των νήσων Γκαλαπάγκος φορτηγίδας με περίπου 2.300 λίτρα ντίζελ.
Οι αρχές του Ισημερινού ενεργοποίησαν χθες Κυριακή σχέδιο αντιμετώπισης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μετά το ναυάγιο σε λιμάνι των νήσων Γκαλαπάγκος φορτηγίδας με περίπου 2.300 λίτρα ντίζελ, καύσιμο που σχημάτισε κηλίδα και απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα του αρχιπελάγους, μέρους της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
«Φράγματα περιορισμού»
Προσωπικό του στρατού και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος έστησε «φράγματα περιορισμού» της κηλίδας και άπλωσε «απορροφητικά υφάσματα» για να μειωθεί «ο κίνδυνος για το περιβάλλον εξαιτίας του ναυαγίου της φορτηγίδας Orca», ανέφερε μέσω Twitter το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, ο φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των νησιών.
Τα νησιά απέχουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ήπειρο
«Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους», διευκρίνισε η ECU 911, η υπηρεσία ασφάλειας των νησιών, τα οποία απέχουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ήπειρο και στα οποία το οικοσύστημα είναι ένα από τα πιο εύθραυστα στον πλανήτη Γη.
Το ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, σημειώθηκε στο λιμάνι του νησιού Σαν Κριστόμπαλ, όταν κατέρρευσε γερανός ενώ τοποθετούσε εμπορευματοκιβώτιο στη φορτηγίδα. Το πλοίο, αποσταθεροποιημένο, ανατράπηκε.
«Να μειωθούν ο κίνδυνοι»
Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές ανάγκες και να αποτιμήσουν την περιβαλλοντική ζημιά, σύμφωνα με την ECU 911.
«Προχωράμε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού Ραούλ Λεδέσμα, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται «τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα για να ξεπεραστεί αυτό το ατυχές συμβάν».
Το αρχιπέλαγος των νησιών Γκαλαπάγκος (Γαλάπαγος στα ισπανικά) έλκει το όνομά του από τις γιγάντιες χελώνες που ζουν σε αυτά.
Συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις