Προσφυγικό, το «αίσχος της Ευρώπης»
Στο κλίμα προσμονής των Χριστουγέννων η πρόταση του συμπροέδρου των Πρασίνων προς το Βερολίνο να αποδεχθεί ασυνόδευστα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. «Αποτυχία στην πολιτική ασύλου της ΕΕ».
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Ρόμπι Γουίλιαμς: Στην Ελλάδα για συναυλία υπερπαραγωγή & άκυρος για Όσκαρ
Ενοχικά ανακλαστικά φαίνεται ότι ενεργοποίησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Χάμπεκ ζητά το αυτονόητο: να δεχθεί η γερμανική κυβέρνηση ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα στο μέτρο που είχε υποσχεθεί και, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα.
Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν αντιδράσεις στο Βερολίνο, αρχής γενομένης από τον υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας. Αλλά ποια ήταν η στόχευση του Χάμπεκ; Να δώσει ένα μήνυμα ανθρωπισμού ή επρόκειτο για «δημοσιοσχεσίτικη ενέργεια», όπως τον κατηγόρησαν βουλευτές των Φιλελευθέρων;
«Προσμονή» και χριστουγεννιάτικη προσμονή
Στην εβδομαδιαία στήλη του στη Süddeutsche Zeitung ο Χέριμπερτ Πραντλ, παραλληλίζει την χαρούμενη προσμονή των Χριστιανών για την Άγια Νύχτα, όπως αναφέρει και το τραγούδι, με την ατέρμονη προσμονή των προσφύγων για βοήθεια. «Αλλά δεν υπάρχει σωτήρας για τους πρόσφυγες στη Μόρια, δεν υπάρχει σωτήρας για όσους περιμένουν στις πύλες της Ευρώπης» επισημαίνει.
«Μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρουν λεπτές κουβέρτες, αλλά όχι ισχυρή βοήθεια. Η γερμανική κυβέρνηση ´προσμένει´ ευρωπαϊκή λύση και η Ευρώπη ´προσμένει´ να φέρει αποτελέσματα το Σύμφωνο για το Προσφυγικό των ΗΕ. Μια απάνθρωπη, θανατηφόρα και εγκληματική προσμονή».
Ο σχολιαστής της Berliner Zeitung υποστηρίζει ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έκανε σωστά να «υπενθυμίσει το αίσχος της Ευρώπης» και να κάνει έκκληση για να σπάσει την «ένοχη σιωπή» της.
«Δεν υπάρχει τίποτα να ωραιοποιήσει κανείς. Η ΕΕ έχει αποτύχει στην πολιτική ασύλου. Ακόμη και 4 χρόνια μετά τη μεγάλη εισροή προσφύγων από τη Εγγύς και Μέση Ανατολή δεν μπορούν να συγκλίνουν τα κράτη-μέλη της στην αποδοχή και κατανομή των αιτούντων άσυλο. Δεν είναι καν σε θέση να μοιραστούν την κοινή ιδέα του τι μπορεί να σημαίνει μια ανθρωπιστική πολιτική ασύλου … η νέα Κομισιόν κήρυξε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχει και την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει το άλυτο πρόβλημα του προσφυγικού».
«Χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον»
«Να σωθούν ζωές» είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ως ανθρωπιστική ανάγκη. Ο σχολιαστής υπενθυμίζει ότι το Βερολίνο έχει στείλει υλικό βοήθειας ύψους ενάμιση εκ. ευρώ, και υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές ασύλου με την ελπίδα ότι οι Έλληνες θα αποκτήσουν έλεγχο της κατάστασης.
«Ως δίδαγμα της προσφυγικής κρίσης έχει καθιερωθεί η άποψη ότι θα πρέπει κανείς να μένει αμετακίνητος στις αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής, διότι μέσω των ΜΜΕ διακινούνται εικόνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οίκτο» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι κάθε αρχή έχει και εξαιρέσεις, τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιεί με μέτρο, εφόσον υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έδειξε στην περίπτωση της διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα πώς αυτό μπορεί να γίνει. Βοήθεια σε έκτακτες ανθρωπιστικές περιπτώσεις δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, μπορεί όμως να σώσει ζωές» καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος και η Neue Osnabrücker Zeitung συντάσσεται στο πλευρό του γερμανού πολιτικού των Πρασίνων. «Οι άμεσες ανάγκες στα ελληνικά νησιά απαιτούν και άμεση δράση» υπογραμμίζει. «Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ένας συνασπισμός των προθύμων θα ήταν να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον σε ασυνόδευτα παιδιά. Αρκετά ομόσπονδα κρατίδια εξέφρασαν την ετοιμότητά τους, αλλά τους φρενάρει ο υπουργός Εσωτερικών. Νομικοί βλέπουν ωστόσο σημαντικά περιθώρια χειρισμών στην αποδοχή προσφύγων, όσο καιρό δεν έρχονται σε αντίθεση με την βασική γραμμή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό προφανώς δεν είναι η περίπτωση, εάν μερικές χιλιάδες νέοι άνθρωποι έρθουν στη Γερμανία. Ιδιαίτερα τις χριστουγεννιάτικες ημέρες θα έδινε μήνυμα χριστιανικής αγάπης προς τον πλησίον».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις