Τα δύο επεισόδια της διεύρυνσης
Είναι σαφές πως ο συνομιλητής των 53 και θερμός υποστηρικτής του ταυτοτικού αριστερού πρόσημου Σκουρλέτης δεν θέλει τη διεύρυνση
- Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Επεισόδιο διεύρυνσης πρώτον: Τυπικά σήμερα άρχεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.
Ουσιαστικά όμως, η ανακοίνωση των ονομάτων της – 41 μέλη – για πολλούς σήμανε ένα ακόμη επεισόδιο στην εσωτερική αναμέτρηση των τάσεων και των ομάδων.
Και σε αυτό το λεπτό παιχνίδι ισορροπιών – που όλοι στο τέλος υποδύονται τους ικανοποιημένους – υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Για παράδειγμα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έψαχναν στη λίστα του νέου οργανωτικού οργάνου το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη αλλά τζίφος. Προξενητής της διεύρυνσης, πρόσωπο με προσβάσεις στον μεσαίο και μη κορμό του Κινήματος Αλλαγής, ευέλικτος ως μη στενά κομματικός, ο πρώην υπουργός θα ήταν σχεδόν αυτονόητο πως θα συμπεριλαμβανόταν σε ένα όργανο που υπό μία ανάγνωση θα έχει την κύρια ευθύνη για το συνέδριο του νέου κόμματος ή της παράταξης – εδώ ο καθείς το λέει σε σχέση με ποια τάση ανήκει.
Και μια γρήγορη ματιά σε αυτό είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως επιχειρήθηκε – έστω τελευταία στιγμή – μια προσπάθεια να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.
Δεν ξέρω βέβαια σε ποια κοινή βάση θα συζητούν πλέον και εντός του νέου οργάνου η Ρεγγίνα Βάρτζελη με την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Και ποιο κοινό κόμμα θα τις στεγάσει.
Το βέβαιο είναι πως το ρεπορτάζ θέλει να μένουν έξω από το νέο όργανο και άλλα ονόματα πρώτης γραμμής και μάλιστα πολύ κοντινά του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος ή η Eφη Αχτσιόγλου με πρόφαση να μη φτιαχτεί ένα όργανο συνεδρίου ίδιο με αυτό του στενού κόμματος (ΠΓ). Και αυτό αμβλύνει κάπως την εντύπωση πως καρατομήθηκε ο Σπίρτζης ως άλλη Ιφιγένεια της διεύρυνσης αλλά ενισχύει την εκδοχή των ισορροπιών «τρόμου» που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βέβαιο είναι πως ανεξάρτητα των οργάνων, αυτοί που ζυμώνουν το άνοιγμα θα συνεχίσουν το ζύμωμα. Αν και τα παραπάνω υπενθυμίζουν πως ο δρόμος για το άνοιγμα αυτό δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τη στενή προεδρική ομάδα.
Επεισόδιο διεύρυνσης δεύτερον: Τον παραπάνω τραχύ δρόμο ήλθε να υπενθυμίσει ο πολύπειρος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με οξείς δηλώσεις και χαρακτηρισμούς κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το ότι τώρα επέλεξε το timing να τον πει «τοξικό» λόγω πρώτου μνημονίου, από πολλούς δεν θεωρήθηκε τυχαίο.
Και αυτό αφού αν βρίσκεται μια διεύρυνση σε εξέλιξη, και αν οι του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν πολλές φυγόκεντρες τάσεις εντός ΚΙΝΑΛ, η παραπάνω δήλωση απομακρύνει κάθε φίλια γεφύρωση των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού με τις νέες δυνάμεις του Κάραβελ ή και ακόμη της Κουμουνδούρου. Κοινώς, τα βροντερά πρόσφατα συνθήματα της πάλαι ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κάραβελ των πασοκογενών που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ γείωσαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη.
Γιατί; Είναι σαφές πως ο συνομιλητής των 53 και θερμός υποστηρικτής του ταυτοτικού αριστερού πρόσημου Σκουρλέτης δεν θέλει τη διεύρυνση. Κάτι βαθύτερο: οι 53 – όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο – μιλάνε πιο άνετα με την πρωτοβουλία Γέφυρα στην οποία εγκαταβιούν οι πιο εκσυγχρονιστές, όπως ο Αντώνης Λιάκος ή ο Νίκος Μπίστης, παρά με το λαϊκό Κάραβελ, ή όσους ΓΑΠικούς έχουν επίσης μετατοπιστεί προς την Κουμουνδούρου.
Το βέβαιο είναι πως θα δούμε ακόμη πολλά επεισόδια στον δρόμο προς το συνέδριο, ενώ ο χάρτης φαίνεται να ανασυντίθεται πολλαπλώς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις