Εναλλακτική γέμιση γαλοπούλας με πλιγούρι
Συστατικό υλικό των παραδοσιακών μας συνταγών, το «σπασμένο» σιτάρι διεκδικεί το ρόλο του στο γιορτινό τραπέζι.
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
Προετοιμασία 30′, Ψήσιμο 15′ περίπου
Υλικά για μια γαλοπούλα 3-4 κιλών
200 γρ. συκωτάκια πουλιών
300 γρ. κιμά μοσχάρι
5 φέτες μπέικον
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 ml μαυροδάφνη
20 ml κονιάκ
200 γρ. πλιγούρι βρασμένο
150 γρ. κάστανα βρασμένα
50 γρ. σταφίδες μαύρες
10 ml γούστερ σος
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
2 γρ. κανέλα
2 γρ. κόλιαντρο
1 ξινόμηλο τριμμένο
50 γρ. κρουτόν
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια. Σε μια κατσαρόλα με βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια και το μπέικον. Μόλις πιουν όλα τα υγρά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστεί, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και το κονιάκ. Προσθέτουμε το πλιγούρι και μαγειρεύουμε 5′. Σβήνουμε τη φωτιά. Χοντροκόβουμε τα κάστανα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κρουτόν και το ξινόμηλο. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, βάζουμε τα κρουτόν μαζί με ξινόμηλο.
Πηγή: Γευσιγνώστης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις