Εναλλακτική γέμιση γαλοπούλας με πλιγούρι
Συστατικό υλικό των παραδοσιακών μας συνταγών, το «σπασμένο» σιτάρι διεκδικεί το ρόλο του στο γιορτινό τραπέζι.
Προετοιμασία 30′, Ψήσιμο 15′ περίπου
Υλικά για μια γαλοπούλα 3-4 κιλών
200 γρ. συκωτάκια πουλιών
300 γρ. κιμά μοσχάρι
5 φέτες μπέικον
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 ml μαυροδάφνη
20 ml κονιάκ
200 γρ. πλιγούρι βρασμένο
150 γρ. κάστανα βρασμένα
50 γρ. σταφίδες μαύρες
10 ml γούστερ σος
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
2 γρ. κανέλα
2 γρ. κόλιαντρο
1 ξινόμηλο τριμμένο
50 γρ. κρουτόν
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια. Σε μια κατσαρόλα με βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια και το μπέικον. Μόλις πιουν όλα τα υγρά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστεί, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και το κονιάκ. Προσθέτουμε το πλιγούρι και μαγειρεύουμε 5′. Σβήνουμε τη φωτιά. Χοντροκόβουμε τα κάστανα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κρουτόν και το ξινόμηλο. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, βάζουμε τα κρουτόν μαζί με ξινόμηλο.
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο
- Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών
- Λίβερπουλ: Χωρίς Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άλισον κόντρα στην Σαουθάμπτον
- Η γλώσσα του σώματος: Επτά σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος, όμως προσπαθεί να το κρύψει
- Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση