Τουρκικό σχέδιο για βάση παρακολούθησης όλης της Μεσογείου από την Κύπρο
Με τη δημιουργία της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κατεχόμενο Λευκόνοικο, η οποία σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ δύναται να αναβαθμιστεί και σε βάση αεροσκάφων F-16 δίνει σαφές περίγραμμα των στοχεύσεων της τουρκικής πολιτικής
Ως μία φυσική βάση σε σημείο γεωστρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου στοχεύει η Τουρκία να μετατρέψει την Κύπρο, μέσω της στρατικοποίησης των Κατεχομένων. Ο σχεδιασμός της Αγκυρας για την επιβολή των τετελεσμένων που υπαγορεύει η «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και η προσπάθεια ελέγχου της περιοχής, μετά την υπογραφή των δύο μνημονίων κατανόησης με την κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σαράζ για το καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να αξιοποιήσει την κατάσταση της Λιβύης, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αιματοχυσία, ακόμα και επιδεινώνοντάς την για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει έναν δίαυλο εξόδου από το Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, με στόχο την επιβολή νέων τετελεσμένων.
Η κλιμάκωση της αστάθειας στη Λιβύη, την οποία η Αγκυρα επιχειρεί να τροφοδοτήσει διακινδυνεύοντας έκρηξη στην περιοχή, συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Η Τουρκία εξαρχής χαρακτήρισε τα μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στις κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας και τη «στήριξη» που απολαμβάνουν, σε επίπεδο έκφρασης αλληλεγγύης, από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει δηλώσει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο – το οποίο αποτελεί και μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποκόψει την Λευκωσία από τις σχέσεις της με τη Μόσχα – θα έχει σαν αποτέλεσμα μία «επικίνδυνη ένταση» στην περιοχή.
Οι στοχεύσεις
Με τη δημιουργία της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κατεχόμενο Λευκόνοικο, η οποία σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ δύναται να αναβαθμιστεί και σε βάση αεροσκάφων F-16 δίνει σαφές περίγραμμα των στοχεύσεων της τουρκικής πολιτικής.
Τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 με εμβέλεια 150 χλμ. από το το σημείο ελέγχου μπορούν να καλύψουν έκταση 3.000 χιλιομέτρων και χρησιμοποιούνται τόσο για παρακολούθηση μίας περιοχής, όσο και για βομβαρδισμούς, καθώς δύνανται να είναι οπλισμένα. Η Τουρκία διατηρεί Bayraktar TB2 τόσο στην κατεχόμενη Κύπρο, όσο και στην Τρίπολη της Λιβύης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν συστήματα ελέγχου για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Η επιλογή εγκατάστασής τους στην Κύπρο δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα μίας «ομπρέλας» παρακολούθησης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία, έχει ανησυχήσει σημαντικά τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο.
Η διαρροή δε της πρόθεσης για δημιουργία ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι Τρικώμου επιβεβαιώνει τη στόχευση της Αγκυρας, που δεν περιορίζεται μόνο στην απαίτηση ρόλου στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εκμετάλλευσης της θέσης της πάνω στον χάρτη. Τα τετελεσμένα που επιβάλλει η Αγκυρα ανησυχούν και τους Τουρκοκύπριους, με τον Γιουτζέλ Βουράλ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Κύπρο, να κάνει λόγο στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» για πολεμική προετοιμασία που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις «αρχές» του ψευδοκράτους.
Το Ισραήλ
Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν τη σταθερή συνεργασία του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαφαινόμενη πρόθεση στρατικοποίησης των Κατεχομένων.
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει πραγματοποιήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών για την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προχωρήσει και η Αθήνα, με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια να ολοκληρώνει την Πέμπτη ένα διπλωματικό μαραθώνιο σε ΟΗΕ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, ενώ επιταχύνονται και οι συνομιλίες για ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο – Τι είπε για το κόμμα Κασσελάκη
- «Έξω φρενών» οι οπαδοί της Σίτι με τις «δικαιολογίες» του Γκουαρντιόλα
- Greek Government Targets Record Investment Program and Tax Relief for Middle Class
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα