Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου
Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ γίνεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας επιδεικτικά τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ γίνεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας επιδεικτικά τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Αθήνας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συναντηθεί στις 8 Νοεμβρίου στη Γενεύη, στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα το Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων
Η επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ γίνεται στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της επιτάχυνσης υπογραφής της συμφωνίας για τον East Med (σ.σ θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας.
Νωρίτερα ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ είχε εκτοξεύσει απειλές καθώς υποστήριξε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει – όπως είπε – σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας.
Για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας, εάν γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μια οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, τότε η Τουρκία εάν χρειαστεί χρησιμοποιεί την διπλωματία, εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει τις σκληρές τις δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας. Αυτό είναι ανάγκη για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας», ανέφερε.
Ο κ. Τσελίκ έβαλε στο στόχαστρο τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με φόντο την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμη πως ο λόγος που ο έλληνας ΥΠΕΞ πήγε στη Λιβύη και συνάντησε μόνο τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι επειδή θέλει να πάρει τη στήριξή του ώστε να παράξουν μια πολιτική ενάντια στην Τουρκία.
Παραλήρημα Τσελίκ
Στις δηλώσεις του ο Ομέρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ σε έναν παραληρηματικό λόγο είπε ότι υπήρχε ένας Χάρτης Σεβίλλης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και που προσπαθούσε να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.
«Με βάση αυτό τον χάρτη αναγνωριζόταν περιοχή κυριαρχίας στο Καστελόριζο τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το Καστελόριζο, μέσω του Καστελόριζου στην Ελλάδα. Αντί να μετρούν από την ηπειρωτική χώρα, μετρούν από τα νησιά που κατέχουν και θέτουν σύνορα όπως υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας προσπαθούν σχεδόν να φέρουν την Τουρκία σε μια κατάσταση που να μην μπορεί να ρίξει παραγάδι στην Μεσόγειο», ανέφερε.
Λεονταρισμοί Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο» είπε ο τούρκος πρόεδρος.
«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»