Σίγρι Λέσβου : Η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου
Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων ανατολικά από τον οικισμό του Σιγρίου Λέσβου βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα φυσικά μνημεία του κόσμου, ένα υποτροπικό δάσος που απολιθώθηκε επιτόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής
Γραφικός παραλιακός οικισμός στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, σε περιοχή με θαυμάσιες δαντελωτές ακτές, το Σίγρι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη χάρη στο απολιθωμένο δάσος και το σπουδαίο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που διαθέτει.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής του Σιγρίου είναι το φημισμένο απολιθωμένο δάσος. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων ανατολικά από τον οικισμό του Σιγρίου βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα φυσικά μνημεία του κόσμου, ένα υποτροπικό δάσος που απολιθώθηκε επιτόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής.
Στο απολιθωμένο δάσος έχει αποτυπωθεί η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Η έρευνά του προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τη χλωρίδα (απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων, απολιθωμένα φοινικόδεντρα κ.ά.), την πανίδα (απολιθώματα σπονδυλοζώων), τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεταβολές του, την ηφαιστειακή δραστηριότητα, τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της περιοχής.
Αρμονικά δεμένο με το φυσικό περιβάλλον είναι το κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη της ζωής στη Γη από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς, που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, έως την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου.
Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου προβάλλονται, επίσης, τα φυτικά απολιθώματα της δυτικής Λέσβου, τα υποθαλάσσια απολιθώματα (από το χώρο δυτικά του Σιγρίου, μεταξύ Σιγρίου και νήσου Νησιώπης και δυτικά της Νησιώπης), τα ζώα του απολιθωμένου δάσους (ξεχωρίζει η απολιθωμένη κάτω γνάθος προγονικής μορφής προβοσκιδωτού ζώου από την περιοχή του Γαββαθά Άντισσας, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών), καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους και τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει, πέραν των μόνιμων εκθεσιακών χώρων, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια έρευνας και συντήρησης απολιθωμάτων, υπαίθριο αμφιθέατρο, πωλητήριο και αναψυκτήριο.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δίπλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται το Γεωπάρκο Σιγρίου, όπου έχουν αποκαλυφθεί ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί και ριζικά συστήματα δέντρων που απολιθώθηκαν επιτόπου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις