Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον Άγιο Βασίλη ως απειλή
Μην του ξαναπείτε ότι πρέπει να είναι καλό παιδί για τον Άγιο Βασίλη
- Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
- Γενική Απεργία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Ποιοι συμμετέχουν
- Vanity Fair Hollywood Issue 2025: 12 σταρ, 2 ημέρες, 24 μπαούλα, 200 ζευγάρια παπούτσια και 4 bodyguards
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
Τα Χριστούγεννα είναι φτιαγμένα για τα παιδιά. Ο στολισμός, τα τραγούδια, τα γλυκά και – κυρίως – ο ελεύθερος χρόνος, είναι υπεραρκετά για να ξετρελάνουν κάθε πιτσιρίκι.
Ωστόσο, το τελευταίο υπέροχο χαρακτηριστικό των γιορτών, δημιουργεί και ορισμένες παρενέργειες.
Η ξαφνική έλλειψη προγράμματος σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των ημερών, μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο στην συμπεριφορά ακόμη και του πιο ήσυχου παιδιού.
Πολλοί γονείς έχουν ένα μυστικό όπλο για αυτές τις περιπτώσεις: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα «καλά παιδιά». Δυστυχώς, αυτή η έμμεση απειλή δεν έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελαν.
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον Άγιο Βασίλη ως απειλή
Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη συγκεκριμένη στρατηγική:
– Τα παροτρύνουμε να αδιαφορήσουν για εμάς: Όταν παίρνουμε τη βοήθεια του… Αγίου, είναι σαν λέμε στα παιδιά μας ότι δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για τη δική μας άποψη για τη συμπεριφορά τους.
– Δεν το εννοούμε: Ποιος γονιός είναι προετοιμασμένος να μην αφήσει ένα δώρο για το παιδί κάτω από το δέντρο σε περίπτωση που εκείνο συνεχίσει να αγνοεί τους κανόνες;
– Δεν λειτουργεί: Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι ικανά να σκεφτούν τόσο μακροπρόθεσμα. Μπορεί για εμάς η Πρωτοχρονιά να απέχει μόλις μερικές ημέρες, στο μυαλό των μικρών μας όμως αυτό το διάστημα προσεγγίζει την αιωνιότητα.
– Είναι πολύ αόριστο: Τι σημαίνει «να είναι καλό παιδί»; Είναι το ίδιο και για τους δυο σας; Και, εν πάσι περιπτώσει, πόσο καλό πρέπει να είναι για να κερδίσει το δώρο του;
Εναλλακτικές λύσεις
Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να πείσετε το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά. Κυρίως, γιατί έχουν και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
– Εφαρμόστε άμεσες συνέπειες: Είτε πρόκειται για ένα time – out, είτε για τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του, όταν αυτές δεν το θέτουν σε κίνδυνο, μια άμεση αντίδραση στη συμπεριφορά του είναι πολύ πιο ουσιαστική από την αόριστη απειλή του Αγίου.
– Θέστε συγκεκριμένους στόχους: Αντί να του πείτε να είναι «καλό παιδί», ζητήστε του να χρησιμοποιεί «μόνο καλές λέξεις» ή να «χαϊδεύει απαλά το αδελφάκι του».
– Επιβραβεύστε το: Φτιάξτε ένα πινακάκι και κολλήστε αυτοκόλλητα κάθε φορά που το μικρό σας συμπεριφέρεται σωστά.
– Δείξτε τη χαρά σας: Το «μπράβο» σας όταν καταφέρνει να τηρήσει τους κανόνες συμπεριφοράς είναι πιο πολύτιμο από το «μη» όταν κάνει λάθος.
– Δώστε έμφαση στην πράξη: Αν του πείτε ότι μπήκε στη λίστα με τα άτακτα παιδιά, υπάρχει περίπτωση να εσωτερικεύσει τα λόγια σας και να επηρεαστεί ο χαρακτήρας του. Τονίστε ότι είναι ένα καλό παιδί, το οποίο όμως έκανε κάτι κακό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις