Aισώπειοι Μύθοι

Οι θρυλικοί, διαχρονικοί μύθοι που αγαπήθηκαν παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους, διαμόρφωσαν τη λαϊκή σοφία και παράδοση, και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επιμύθια, επεξηγηματικά σχόλια, και ρήσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Μην χάσετε τον δεύτερο τόμο

Ενα βασικό ερώτημα πού τίθεται είναι αν ο Αίσωπος υπήρξε πραγματικό πρόσωπο ή αν είναι γέννημα του θρύλου, που είχε ως σκοπό να δώσει ένα όνομα σε εκείνον που επινόησε το λογοτεχνικό είδος του μύθου. Oι μαρτυρίες για την ύπαρξή του είναι ελάχιστες. Ομως, οι μαρτυρίες αυτές είναι σημαντικές, αφού προέρχονται από τους Ηρόδοτο, Αριστοτέλη, Πλούταρχο. Σύμφωνα, με τις περιγραφές αυτές γεννήθηκε, περίπου, το 620 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 56 ετών. Ηταν δούλος και αγοράστηκε από τον σάμιο σοφό Ιάδμονα, o οποίος εκτιμώντας τις πνευματικές του ικανότητες τον απελευθέρωσε.

Στη σωζόμενη βιογραφία του παρουσιάζεται με πλήθος σωματικών ελαττωμάτων· το μεγαλύτερο από τη δυσμορφία του ήταν η αφωνία του· ήταν ξεδοντιασμένος και δεν μπορούσε να μιλά καλά. Ομως όλα τα σωματικά του μειονεκτήματα καλύπτονταν από πνευματικά χαρίσματα.

Αυτό, πάντως, που έκανε τον Αίσωπο τον πιο αγαπητό μυθογράφο εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι η ικανότητά του να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες: ψυχή, φωνή και στοιχεία προσωπικότητας με τέτοιο ρεαλιστικό τρόπο ώστε να νομίζει ο αναγνώστης πως οι ήρωές του ήταν κάποτε πραγματικοί. Με μεγάλη μαεστρία, κάθε μύθος του καταλήγει στο επιμύθιο. Με εξαιρετική απλότητα και χωρίς διδακτισμούς, στο τέλος, δίνει το μήνυμα που αυτός ήθελε.

Επιλογή μύθων του Αισώπου σε πεζό λόγο πρώτος εξέδωσε ο Δημήτριος ο Φαληρεύς στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η συλλογή αυτή δεν σώζεται. Ολες οι σωζόμενες σήμερα συλλογές είναι πολύ μεταγενέστερες και προέρχονται από τον 1ο ή 2ο αιώνα και έπειτα.

Η έκδοση που προσφέρεται την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου, κοσμείται από εξαίρετα σκιαγραφήματα «ηρώων» των «Αισώπειων μύθων», και περιέχει ακόμη δύο επίμετρα, στο πρώτο από αυτά καταχωρίζονται νεοελληνικές ρήσεις παράλληλες των «αισώπειων μύθων» και στο δεύτερο ένας αλφαβητικός θεματογραφικός κατάλογος των «αισώπειων μύθων».

Μαζί

Η ελληνική οικονομία το 2020.

Ανατέλλει η δεκαετία των μεγάλων αλλαγών.

Μία ειδική έκδοση του «Βήματος» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2020.

Συνεντεύξεις και άρθρα 65 κορυφαίων προσωπικοτήτων.

Πολιτικοί, τραπεζίτες, καθηγητές και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων ακτινογραφούν την οικονομία και προβλέπουν για τη νέα χρονιά.

Η Ελλάδα κυνηγά το αναπτυξιακό άλμα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κόσμος εισέρχεται στην εποχή των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μεγάλη διάσταση, 28×35 εκ.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Ακόμη

Γνωρίστε τον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας

STARTUPPER MAG

Το μηνιαίο περιοδικό της ελληνικής Startup σκηνής

· Ενημερωθείτε για το σήμερα και το αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό

· Πώς και πού θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα

· Ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης και τα κέντρα υποστήριξης

· Ακολουθήστε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων

Και σχεδιάσετε τη δική σας startup.

Σε αυτό το τεύχος

Ποιος είναι ο κορυφαίος έλληνας Startupper του 2019.

Ενας «ψηφιακός» μεσίτης από την Ελλάδα, κατακτάει τα Βαλκάνια.

Το «success story» της Startup «Herado» της Ελληνίδας Μαριάνθης Φραγκοπούλου, που κέρδισε την NASA.

Capsule T: Ο επιχειρηματικός «επιταχυντής» που αλλάζει τον ελληνικό τουρισμό.

Μια πολευθνική με έδρα στην Ελλάδα «μεταμορφώνει» τον κλάδο των κατασκευών μέσω Startups.

Οι «Μονόκεροι» των Startups: Ο παγκόσμιος χάρτης των hi-tech εταιρειών με αξία πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

Το «STARTUPPER MAG», που κυκλοφορεί κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, καταγράφει και αναλύει όσα συμβαίνουν στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των Startup εταιρειών στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επίσης

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Οι ισχυρότεροι ηγέτες του πλανήτη σας εύχονται Καλή Χρονιά…!

Και στην απλή έκδοση των €2.