Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τα προσφυγόπουλα»

«Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τα προσφυγόπουλα»

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου, αλλά και την πρόταση των Πρασίνων να υποδεχθεί η Γερμανία προσφυγόπουλα σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.

Στην επείγουσα ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και τη Γερμανία αναφορικά με την τύχη των προσφυγόπουλων, εν πολλοίς ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

«Ο Χορστ Ζέεχοφερ έχει δίκιο. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό. Και ναι, είναι αλήθεια όταν ο γερμανός υπ. Εσωτερικών λέει: ‘Ένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη’. Δεν πρέπει, αλλά ωστόσο το κάνουμε. Η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα μόνη της, η Ευρώπη αφήνει αβοήθητα χιλιάδες παιδιά υπό απάνθρωπες συνθήκες στα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα. Μεταξύ των 40.000 προσφύγων, που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, σχεδόν 4.000 είναι παιδιά χωρίς γονείς» αναφέρει το σχόλιο.

Αλλά πώς βλέπει ο σχολιογράφος την πρόταση του επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να δεχθεί η Γερμανία τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά;

«Είναι μια ανέντιμη πρόταση, όπως ισχυρίζεται ο Ζεεχόφερ; Όχι, δεν είναι», εκτιμά ο σχολιογράφος, σημειώνοντας ότι «ο Χάμπεκ άνοιξε με τον τρόπο αυτό μια επείγουσα συζήτηση» και παρατηρώντας ότι «η Γερμανία σίγουρα θα ήταν σε θέση να φροντίσει μερικές χιλιάδες ανήλικους. Βέβαια ανεξάρτητα από το ότι η πρόταση Χάμπεκ δεν έχει προοπτική υλοποίησης, δεν θα ήταν πολιτικά λογικό να έρθουν όλα τα προσφυγόπουλα συνολικά στη Γερμανία (…) H υποδοχή όλων των ασυνόδευτων παιδιών από τη Γερμανία θα ήταν από πολιτική άποψη αμφιλεγόμενη, διότι θα προκαλούσε αναταραχές στην ΕΕ και θα διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα με χώρες όπως η Ουγγαρία. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό σε σχέση με τον στόχο μιας ευρωπαϊκής, ανθρωπιστικής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Αφήνοντας την κατάσταση ως έχει στα ελληνικά νησιά θα ήταν τελικά μια αποτυχία της Ευρώπης».

Αλλά τι προτείνει τελικά το σχόλιο; «Καταρχάς η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να ανακουφίσει τους ανθρώπους αυτούς από τη δυστυχία, χωρίς όμως να ενεργεί αποικιοκρατικά. Nόημα επίσης έχει η πρόταση του υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν, σύμφωνα με την οποία μία χώρα που δεν δέχεται πρόσφυγες δεν θα λαμβάνει χρήματα από τις Βρυξέλλες (…) Aνεξάρτητα από αυτά, η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει γρήγορα τα παιδιά στα ελληνικά νησιά, κάτι που είναι εφικτό, χωρίς ωστόσο να εξαγριώσει τους ευρωπαίους γείτονές της».

«Κυρίως τα παιδιά υποφέρουν στη Σάμο»

Ρεπορτάζ από τη Σάμο φιλοξενεί η Berliner Zeitung με τον ανεξάρτητο δήμαρχο ανατολικής Σάμου Γεώργιο Στάντζο να δηλώνει: «Αν δεν δεν λάβουμε καμία βοήθεια και αν η κατάσταση παραμείνει απελπιστική, τότε όλο το δημοτικό συμβούλιο και εγώ θα παραιτηθούμε». Ο Γ. Στάντζος αναφέρει: «Η πόλη της Σάμου έχει 7000 κατοίκους και σχεδόν 8000 μετανάστες. Δεν πάει άλλο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μεταφερθούν περισσότεροι μετανάστες στην ενδοχώρα. «Οι αρχές το προσπαθούν. Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν μεταφερθεί 377 άνθρωποι αλλά στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει 784 από τις τουρκικές ακτές στο νησί» αναφέρει το ρεπορτάζ υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα αναδύεται μια νέα προσφυγική κρίση (…) H κατάσταση στα παντελώς επιβαρυμένα προσφυγικά κέντρα είναι δραματική (…) Περισσότερο από όλους υποφέρουν τα παιδιά (…) Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για παιδιά που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν». Όπως αναφέρει ο Χρήστος Χρήστου, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, «η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή με εμπόλεμες ζώνες».

Αναφορικά με την πρόταση Χάμπεκ, το ρεπορτάζ επικαλείται ελληνική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία στην Αθήνα ελπίζουν ότι «κάτι θα αρχίσει επιτέλους να κινείται». Όσο για τον Γ. Στάντζο, και ο ίδιος ελπίζει σε βοήθεια. «Μέχρι στιγμής αισθανόμαστε ότι η Ευρώπη μας έχει εγκαταλείψει» λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του ειδικά για την τύχη των παιδιών.

Πώς βλέπει το CSU τις προτάσεις Άσελμπορν;

Aπό την πλευρά της η Bild παραθέτει την άποψη του εκπροσώπου του CSU για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Κρίστοφ ντε Βρίες, αναφορικά με την πρόταση Άσελμπορν να μειώνονται οι πόροι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για χώρες, οι οποίες αρνούνται να βοηθήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ο εκπρόσωπος του CSU εκτιμά ότι «η πρόταση Άσελμπορν κινείται στην ίδια γραμμή με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης» και συμπληρώνει ότι «το 2015 μας δίδαξε ότι το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα προς τη Γερμανία μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις».

Δήμητρα Κυρανούδη

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024