Όταν οι ιατρικές προκαταλήψεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας
Οι διακρίσεις που συχνά υφίστανται οι γυναίκες δεν περιορίζονται στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, αλλά διαχέονται και σε πεδία τα οποία θα ήλπιζε κανείς να μένουν ανεπηρέαστα
Όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστεύουμε – ή μάλλον να το θυμόμαστε – οι δυτικές κοινωνίες δεν έχουν απαλλαγεί από την ανισότητα μεταξύ των φύλων. Και, δυστυχώς, οι διακρίσεις που συχνά υφίστανται οι γυναίκες δεν περιορίζονται στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, αλλά διαχέονται και σε πεδία τα οποία θα ήλπιζε κανείς να μένουν ανεπηρέαστα. Για παράδειγμα, όταν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για το γυναικείο σώμα επηρεάζουν την ιατρική επιστήμη, η ανάγκη να ξεπεραστούν γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αν και ίσως σας ακούγεται παράξενο, μια σειρά από πρόσφατες έρευνες έδειξε ακριβώς αυτό: Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν δέχονται την θεραπεία που έχουν ανάγκη εξαιτίας λανθασμένων ή ελλιπών πρακτικών που στηρίζονται σε απαρχαιωμένες απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού τους. Αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής τους και ενίοτε μπορεί να τις οδηγήσει ακόμα και στον πρόωρο θάνατο.
Πέντε περιπτώσεις έμφυλων διακρίσεων στην ιατρική
Συγκοπή
Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2019, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση καρδιακής συγκοπής. Αντίστοιχη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία είχε δείξει ότι οι καρδιοπάθειες θεωρούνται ανδρικές ασθένειες, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ιατρική φροντίδα για τις γυναίκες. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι αυτή η αντίληψη έχει οδηγήσει σε 8000 θανάτους γυναικών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, μόνο στην Βρετανία.
Ιατρικές δοκιμές
Γνωρίζατε ότι παλιότερα τα φάρμακα δοκιμάζονται αποκλειστικά σε άνδρες; Κι όμως, είναι γεγονός. Μάλιστα, μέσα σε μόλις μια τετραετία οκτώ φάρμακα αποσύρθηκαν από την αμερικανική αγορά καθώς κρίθηκε πως είναι επικίνδυνα για τις γυναίκες. Σε άλλες περιπτώσεις τα φάρμακα δεν είναι βλαβερά, όμως δεν είναι ούτε αποτελεσματικά για τις γυναίκες ασθενείς – πράγμα ελάχιστα καλύτερο. Αν και πλέον οι γυναίκες εντάσσονται στις δοκιμές φαρμάκων, οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να είναι κυρίως άνδρες – ενώ ορισμένες φαρμακευτικές έρευνες δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους το φύλο.
Αλτσχάιμερ
Αμερικανική έρευνα του 2016 ανακάλυψε πως οι γυναίκες στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ τα καταφέρνουν καλύτερα στα διαγνωστικά τεστ μνήμης. Αν και θα περίμενε κανείς πως αυτό είναι θετικό, στην πραγματικότητα αυτή η διαφορά οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωσή τους. Επομένως, η ασθένεια αφήνεται ανεξέλεγκτη. Μπορεί να σας ακούγεται λογικό, όμως, αυτή η διαφορά με βάση το φύλο των ασθενών είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα.
Πρώτες βοήθειες
Όλοι ελπίζουμε ότι σε περίπτωση που μας συμβεί κάτι κακό, θα είμαστε μαζί με ανθρώπους που θα μπορούν να μας παρέχουν πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς, για εμάς τις γυναίκες φαίνεται πως αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τίποτα. Έρευνα του 2018 του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποκάλυψε ότι οι γυναίκες είχαν μικρότερες πιθανότητες να δεχθούν μαλάξεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από περαστικούς σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα μαθήματα πρώτων βοηθειών χρησιμοποιούνται συνήθως κούκλες που αναπαριστούν ανδρικά σώματα. Έτσι, οι γνώστες πρώτων βοηθειών φοβούνται (αδίκως) πως θα τραυματίσουν τις γυναίκες ασθενείς ή πως η διαφορά στον όγκο του στήθους αλλάζει κάτι στην τεχνική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Ενδομητρίωση
Πρόκειται για ένα γυναικολογικό πρόβλημα που πλήττει μία στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, με συμπτώματα όπως ο πυελικός πόνος και η υπογονιμότητα. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους σε ετήσια βάση, η διάγνωση ενδομητρίωσης γίνεται συχνά έως και επτά χρόνια μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί έχουν την τάση να αγνοούν τα παράπονα των γυναικών για έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, θεωρώντας ότι υπερβάλλουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις