Μεταβιβάσεις : Πώς θα γίνονται από το νέο έτος
«Συνωστισμός» και στις εφορίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων πριν το τέλος του 2019
Αλλαγές στις αγοραπωλησίες καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο έτος, καθώς από τα τέλη του Ιανουαρίου, όλες οι «κινήσεις» δε θα πραγματοποιούνται στην εφορία, αλλά θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία.
Οι σχετικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου και οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις ουρές και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ.
Πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής πασουσίασε σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευθούν οδηγίες για τη νέα εφαρμογή ώστε αυτή, μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου 2020.
Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.), με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές.
Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.
Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρησή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.
Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο.
«Συνωστισμός» στις εφορίες
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να «ξεφορτωθούν» κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ). Συγκεκριμένα, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές τα έσοδα έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 είναι και αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις τουριστικές περιοχές με στόχο τα ακίνητα να μισθωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, αλλά και άλλων που εξειδικεύονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
- Νότια Κορέα: Αεροπλάνο με 175 επιβάτες βγαίνει εκτός διαδρόμου και εκρήγνυται – Δεκάδες θύματα
- Σεισμός στην Αττική, με επίκεντρο το Χαλάνδρι
- ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπλίνκεν – Φιντάν για την ασφάλεια Τουρκίας και Συρίας
- Viral: Μια φωτογραφία με τα ελάφια της Πάρνηθας, έριξε τους προβολείς πάνω τους
- Συρία: Έκλεισε την πρεσβεία της στον Λίβανο – Διέφυγε ο καταζητούμενος θείος του Άσαντ
- Στις Αχαρνές τα ΙΧ κορνάρουν στα… αγριογούρουνα