Πάγια ρύθμιση : Πώς θα εξοφλήσετε τα χρέη σας προς την Εφορία
Από την Πρωτοχρονιά όσοι χρωστούν στην εφορία και δεν είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση καταβολής μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών
- Στραμμένες στη διαμόρφωση της πολιτικής Τραμπ οι αγορές - Αναμένεται άνοδος μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Οι βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων
- Χρήστος Μάστορας: Το απίστευτο ποσό που θα εισπράξει για τον ρόλο του στην ταινία «Υπάρχω»
Σημαντική «ανάσα» αναμένεται να πάρουν οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση για οφειλές στην Εφορία.
Όλες οι βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων, μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4646/2019.
Με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά έως και σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.
Η πάγια ρύθμιση
Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και για να γλιτώσουν οι οφειλέτες από τις «παγίδες» της ρύθμισης παρατίθενται οδηγίες υπό μορφήν ερωτήσεων – απαντήσεων.
– Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα, όλες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σχέση με την υφιστάμενη και θα τεθεί σε ισχύ το 2020.
– Σε πόσες δόσεις μπορώ να ρυθμίσω τις οφειλές μου;
Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
– Ο αριθμός των δόσεων υπολογίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων;
Ανάλογα εάν πρόκειται για οφειλές τακτικές όπως ο φόρος εισοδήματος ή έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς:
α) Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
β) Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή στο συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής.
Για εισόδημα:
• από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%,
• από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%,
• από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%,
• από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%,
• από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%,
• από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%,
• από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%,
• πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
– Ποιο είναι το επιτόκιο της νέας ρύθμισης;
Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Δηλαδή, οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
– Σε τι ποσό ανέρχεται η ελάχιστη δόση;
Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
– Χρωστάω στην εφορία 2.000 ευρώ, που προέρχεται από μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Σε πόσες δόσεις μπορώ να πληρώσω το χρέος μου;
To χρέος μπορεί να αποπληρωθεί σε 24 δόσεις. Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6%, δηλαδή η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 88,5 ευρώ. Δηλαδή θα καταβληθεί επιπλέον ποσό ύψους περίπου 120 ευρώ στα δύο χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει και το μπόνους συνέπειας το οποίο (εφόσον πληρώνονται όλες οι δόσεις στην ώρα τους) θα επιστραφεί στο τέλος της ρύθμισης ποσό περίπου 32 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τελική επιβάρυνση περιoρίζεται στα 90 ευρώ.
– Στην περίπτωση που δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις, μπορώ αργότερα να επανενταχθώ;
Ναι. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.
– Μπορώ να ρυθμίσω τμήμα του χρέους που έχω στην εφορία;
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, στα ελεγκτικά κέντρα και στα τελωνεία, ενώ μπορούν να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή
– Με την ένταξή μου στη ρύθμιση θα αποδεσμευθεί και ο τραπεζικός λογαριασμός;
Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η εφορία δεν προχωρά στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.
– Εφόσον ενταχθώ στη ρύθμιση μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα;
Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας. Οπως τονίζεται, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη πάγια ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις