Με εξπρές διαδικασίες η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Συνάντηση Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου. Γιατί η κυβέρνηση τρέχει παράλληλα μέσα στον Ιανουάριο την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τις ζυμώσεις για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Πως αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Με διαδικασίες εξπρές έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής αναλογικής και της επαναφοράς του μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με αντικείμενο νέο εκλογικό νόμο.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Πρωτοχρονιάς ο κ. Μητσοτάκης είχε περιγράψει τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου μιλώντας για την καθιέρωση ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αν αυτό συγκεντρώνει 36 με 38%.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει το εκλογικό νομοσχέδιο στη βουλή τον Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο γεύμα με τους δημοσιογράφους σημείωσε με νόημα ότι «η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ».
Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όπως είχε γίνει με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων και εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά αν χρειαστεί θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».
Η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί δεδομένη ούτε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της απλής αναλογικής από το ΚΙΝΑΛ.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελπίζει στις ψήφους των κομμάτων της αριστεράς.
Χέρι χέρι εκλογικός νόμος και εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας
Το ενδιαφέρον πάντως της κίνησης του κ. Μητσοτάκη έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει τον εκλογικό νόμο τη στιγμή που οι διεργασίες για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πήρε τις τελικές του αποφάσεις ακόμα και πρόσθεσε ότι είναι 50%-50% οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιπαραθέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για πασαρέλα και εξευτελισμό του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της στο iefimerida.gr διεμήνυσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο προερχόμενο από τη ΝΔ. Αντίθετα επανέλαβε ότι θέλει πρόεδρο από την Κεντροαριστερά και μάλιστα σημείωσε ότι στην ευρεία γκάμα της λίστας που η ίδια έχει υπόψη της περιλαμβάνονται ονόματα όπως της Μαρίας Δαμανάκη, του Λουκά Παπαδήμου ή του Νίκου Αλιβιζάτου.
Πάντως οι περιπτώσεις αυτές για το ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινο πανί. Ο Λουκάς Παπαδήμος για ευνόητους σε ότι αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λόγους ενώ και η Μαρία Δαμανάκη για την Κουμουνδούρου θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Όλα δείχνουν πάντως ότι το ταυτόχρονο τρέξιμο των διαδικασιών της ψήφισης του εκλογικού νόμου με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτούν ένα σκηνικό διαπραγμάτευσης κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην περίπτωση επανεκλογής Παυλόπουλου και αντιτίθεται με σφοδρότητα σε κεντροαριστερές υποψηφιότητες τύπου Δαμανάκη.
Εν τω μεταξύ τελευταία στον κατάλογο της ονοματολογίας προστέθηκε και το όνομα του Σταύρου Δήμα που είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις