Οργή Αγκυρας για τον East Med: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»
Σε κλοιό διεθνών πιέσεων έχει βρεθεί η Τουρκία για τα νταηλίκια της στην ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου απαντά με λεονταρισμούς τύπου «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» για τον East Med που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ιταλία.
Σε κλοιό διεθνών πιέσεων έχει βρεθεί η Τουρκία για τα νταηλίκια της στην ανατολική Μεσόγειο.
Ως εκ τούτου απαντά με λεονταρισμούς τύπου «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» για τον East Med που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου.
Η ενόχληση για τον East Med
Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, η οποία υπογράφεται στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια». Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».
«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων και λόγω της Κρήτης εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ. Ας αποταθούν, δεν είναι πρόβλημα για εμάς» σχολίασε εξάλλου ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος για την τουρκολιβυκή συμφωνία.
Iσχυρίστηκε επίσης ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι».
«Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.
Οργή για το θέμα της Λιβύης
Την ώρα, δε, που ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Λιβύη για να υπερασπιστεί το σύμφωνο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση κόντρα στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, η Αγκυρα οργίζεται για το γεγονός ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν επαφές με τον στρατάρχη και τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου.
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και τα Κατεχόμενα, μετά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh Issa στη Λευκωσία το Σαββατοκύριακο.
«Για να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», οι ελληνοκύπριοι συνεργάζονται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ – που αγωνίζεται ενάντια στην αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης – κι αυτό είναι μια μη αποδεκτή θέση» δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσιν Τάταρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Αναφέροντας ότι το ψευδοκράτος «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τάταρ τόνισε ότι από κοινού με την Τουρκία τηρούν «αποφασιστική στάση» για την προστασία των εθνικών και στρατηγικών δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο του Aguila Saleh Issa, προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, ο Τατάρ την αποκάλεσε «αντιτουρκική» δηλώνοντας ότι καταδεικνύει την ανάγκη βαθιάς αξιολόγησης της εξωτερικής πολιτικής των κατεχομένων.
Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμης σημασίας δεκαήμερο διπλωματικών διεργασιών εισέρχονται από σήμερα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.
Αθήνα και Λευκωσία έχουν να κερδίσουν ένα στοίχημα εντυπώσεων αλλά και ουσίας, αντιστρέφοντας τα δεδομένα τα οποία επιχειρεί να τσιμεντώσει με τις κινήσεις της η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ και οι επαφές που θα ακολουθήσουν την επομένη σφραγίζουν την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα υπογραφεί συμφωνία με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας.
Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018.
Στη δήλωση προθέσεων γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών.
Η κάθοδος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, στέλλοντας ισχυρά μηνύματα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Διπλωματικός πυρετός και ο δρόμος της Χάγης
Η κορύφωση της διπλωματικής αντεπίθεσης Ελλάδας και Κύπρου ξεκινά την Πέμπτη από την Αθήνα, με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ για τον EastMed.
Θα ακολουθήσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εντός του δεκαημέρου είναι προγραμματισμένη και η τετραμερής διάσκεψη του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με την εκπροσώπηση και της Γαλλίας.
Το δρόμο για προσφυγή στη Χάγη άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Πρωτοχρονιάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έθεσε και τις προϋποθέσεις, κάνοντας σαφές θεωρεί ενδεδειγμένο αυτό το δρόμο από την διατήρηση της υπάρχουσα «ισορροπίας του τρόμου» με την Τουρκία και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.
Ο κ. Μητσοτάκης προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έθεσε δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να αποδεχτεί η Τουρκία τη θέση της Ελλάδας ότι η μόνη μεταξύ τους διαφορά είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη προϋπόθεση που ουσιαστικά θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι η πολιτική συναίνεση της αντιπολίτευσης.
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
- Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκη» Φλόγα ελπίδας και ζωής (pics)
- Εύβοια: Γιος και γαμπρός αλληλοκατηγορούνται για τη δολοφονία του 66χρονου – Πώς περιγράφουν το άγριο έγκλημα
- Η Γουλβς ανακοίνωσε την πρόσληψη του Βίτορ Περέιρα (pic)
- Συρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική