Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επισπεύδει την αποστολή στρατού στη Λιβύη ο Ερντογάν, ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Επισπεύδει την αποστολή στρατού στη Λιβύη ο Ερντογάν, ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Η τουρκική προεδρία διαβίβασε στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες - Στον αντίποδα, η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως αγνοεί ο Ερντογάν

Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη δρομολογεί η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα με έκτακτη ενημέρωση, η προεδρία έστειλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προϊδεάζει νωρίτερα γι’ αυτή την κίνηση.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος της αντιπολίτευσης (MHP) ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το Καλό Κόμμα (IYI) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) τάσσονται κατά μιας τέτοιας πρότασης.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό» δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Διπλωματικός πυρετός και έντονη ανησυχία

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες και βλέποντας την Τουρκία να προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή των σχεδίων της, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία. Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως αγνοεί ο Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό τηλεφωνική επικοινωνία για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» είχαν οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και λιβύων παραγόντων στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (…) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης» προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν

Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα είναι και οι διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον τούρκο και τον ρώσο πρόεδρο, καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Μέρκελ είχαν συνομιλία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Συρία και η Λιβύη. Ακόμη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και περιφερειακών εξελίξεων.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε επικοινωνία και με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

 Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής Σύρων ανταρτών στη Λιβύη

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη, επικαλούμενο τέσσερις τουρκικές πηγές, η μία εκ των οποίων δήλωσε ότι η Άγκυρα κλίνει προς αυτήν την ιδέα.

Οι πηγές αυτές, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο, είπαν ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων. Οι πηγές του Reuters είναι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένας υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε, προσθέτοντας πως «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη τα πάνε εκεί».

«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη. Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης… και αυτό το αξιολογούμε» είπε ένας τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024