Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια τρία χρόνια μετά: «Πιο ζοφερή από ποτέ η κατάσταση…»

Μόρια τρία χρόνια μετά: «Πιο ζοφερή από ποτέ η κατάσταση…»

Το ρεπορτάζ συγκρίνει την κατάσταση στο ΚΥΤ τώρα, σε σχέση με το πώς ήταν το 2016. «Όταν η φωτογράφος Alice Aedy κάλυψε για πρώτη φορά την προσφυγική κρίση το 2016, πίστευε ότι η Ευρώπη θα ανταποκρινόταν με έναν ανθρώπινο τρόπο στις εικόνες οικογενειών που αναζητούσαν καταφύγιο και ασφάλεια» αναφέρει ο Guardian

Ένα ρεπορτάζ γροθιά στο στομάχι φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian, ρίχνοντας φως στις σκοτεινή καθημερινότητα στον προσφύγων στη Μόρια.

Το ρεπορτάζ συγκρίνει την κατάσταση στο ΚΥΤ τώρα, σε σχέση με το πώς ήταν το 2016. «Όταν η φωτογράφος Alice Aedy κάλυψε για πρώτη φορά την προσφυγική κρίση το 2016, πίστευε ότι η Ευρώπη θα ανταποκρινόταν με έναν ανθρώπινο τρόπο στις εικόνες οικογενειών που αναζητούσαν καταφύγιο και ασφάλεια» αναφέρει ο Guardian φιλοξενώντας τη δουλειά και τη ματιά της φωτογράφου.

Η φωτογράφος Alice Aedy βρέθηκε στη Μόρια το 2016 για την ΜΚΟ Help Refugees και είδα από κοντά τη φρίκη στη Μόρια.

«Πιο ζοφερή από ποτέ η κατάσταση….»

«Κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω ότι ήμουν αφελής» αναφέρει η φωτογράφος κοιτάζοντας πίσω.

«Όχι μόνο αποτύχαμε, αθετήσαμε τις υποσχέσεις μας. Η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναλάβει 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Λάβαμε λίγα περισσότερα από 200».

«Οι συνθήκες στα ΚΥΤ είναι άθλιες και χαοτικές. Ενώ έπαιρνα συνέντευξη στους ανθρώπους στα προσωρινά σπίτια τους, άρχισα να φαντάζομαι να μοιράζομαι μια μικρή σκηνή, έναν χώρο που δεν είναι αρκετά μεγάλος για να στέκεται μέσα, με τα πέντε μέλη της οικογένειάς μου. Ακόμη και η σκέψη είναι αφόρητη» λέει η φωτογράφος.

Η φωτογράφος αναπολεί την πρώτη της συνέντευξη με μια 24χρονη Αφγανίδα που είχε χάσει την αδελφή της στο ταξίδι προς την Ελλάδα. «Καθώς έβλεπα τα δάκρυα να ρέουν κάτω από το πρόσωπό της, έπρεπε να κρατήσω τα δικά μου».

«Στο Αφγανιστάν πεθαίνεις ακαριαία. Εδώ πεθαίνεις κάθε στιγμή…»

«Όπου και να κοίταζα, τα παιδιά έπαιζαν με τις λάσπες. Υπήρχαν μόνο δύο τουαλέτες για σχεδόν 13.000 άτομα. Δίπλα τους, ένας σωρός σκουπιδιών τόσο ψηλός όσο εγώ. Ήταν θλιβερό να ακούω από αμέτρητες γυναίκες ότι δεν μπορούσαν να πάνε μόνο στην τουαλέτα τη νύχτα για να φοβηθούν να βιαστούν» αναφέρει η φωτογράφος.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που της μίλησαν ήταν και η 25χρονη Fatima Hosseini από το Αφγανιστάν. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια της» λέει η φωτογράφος. «Πρακτικά άφωνη, είπα με απαλή φωνή: «Λυπάμαι πολύ.» Η απάντηση: «Όλοι έρχονται εδώ και λένε ότι λυπούνται. Μισώ αυτή τη λέξη»».

«Στο Αφγανιστάν μπορεί να πεθάνεις ακαριαία. Εδώ, πεθαίνεις κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει ανθρωπιά εδώ» της είχε πει η Fatima.

«Δε ζούμε εδώ. Απλώς επιβιώνουμε. Χτες ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο. Οι δραστηριότητες με απέσπασαν» θυμάται να της λέει η 15χρονη Zayneb.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα που θέλει ευρωπαϊκή απάντηση

«Πολλοί Έλληνες στάθηκαν αφανείς ήρωες στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αλλά η εθνική διάθεση έχει γίνει όλο και πιο εχθρική στους πρόσφυγες» αναφέρει η φωτογράφος.

«Οι εθελοντές που γνώρισα, πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες, ήταν εξαντλημένοι. Η πίεση σε όσους ζουν στα νησιά είναι εμφανής. Σε ορισμένα νησιά ο αριθμός των προσφύγων είναι πλέον ίσος ή κοντά στον αριθμό των κατοίκων. Οι εντάσεις θα αυξάνονται καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται».

«Η κράτηση των ανθρώπων επ ‘αόριστον δεν είναι λύση» τονίζει σχετικά με το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων.

«Πρέπει να δούμε μια σοβαρή δέσμευση απο την ελληνική κυβέρνηση να θέσει ένα σχέδιο παροχής ασύλου και να στοχεύει στην επανεγκατάσταση. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της για να παρέχει μια επαρκή μεταναστευτική πολιτική. Πρόκειται για ένα συλλογικό ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στις ελληνικές ακτές έχουν φύγει από τη βία και από ανείπωτες φρίκες. Δεν αξίζουν να αντιμετωπιστούν με κράτηση, εχθρότητα και περαιτέρω πόνο».

Η Μεσόγειος, το πιο επικίνδυνο σύνορο

«Η φωτογραφία του Alan Kurdi συμβολίζει τη δύναμη της φωτογραφίας να τραβήξει την προσοχή του κόσμου, ακόμα και για μια στιγμή» υπογραμμίζει η φωτογράφος.

«Θα ήθελα να πω ότι ο θάνατός του έκρουσε το καμπανάκι για όλους μας, αλλά από το 2015 αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα καθώς η Μεσόγειος έχει γίνει το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο».

Το κείμενο κλείνει με μια φράση ενός πρόσφυγα, του Mohammad Rezwani: Η ζωή είναι τόσο σκληρή και αγχωτική εδώ, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να χαμογελάμε. Αυτό είναι το μήνυμά μας σε οποιονδήποτε στην εξουσία  μπορεί να μας βοηθήσει. Εάν είστε άνθρωποι, εάν θέλετε μια ασφαλή ζωή για την οικογένειά σας, αυτό είναι το μόνο που θέλουμε…».

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024