Το σουβλάκι αποτελεί το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων Ελλήνων και φυσικά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Το σουβλάκι συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής).
Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;
Συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής). Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;
Η απάντηση είναι όχι. Για παράδειγμα, το τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι «απ’ όλα» δεν είναι πρακτικά πιο light από το αντίστοιχο με γύρο. Ένα τυλιχτό με γύρο έχει κατά μέσο όρο 870 θερμίδες, ενώ αυτό με χοιρινό καλαμάκι έχει 820. Οι θερμίδες συγκλίνουν τόσο διότι ο σουβλατζής βάζει διπλάσια ποσότητα από πατάτες στο τυλιχτό με το καλαμάκι προκειμένου να το «γεμίσει» και να μη δείχνει φτωχό.
Το χοιρινό καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.
Πολλά σουβλατζίδικα χρησιμοποιούν το ίδιο κρέας, τόσο στον γύρο όσο και στα καλαμάκια τους. Συνήθως αυτό αποτελείται κατά 50-80% από πανσέτα, γι’ αυτό και σε πολλά καλαμάκια θα βρείτε ολόκληρα κομμάτια λίπους ανάμεσα στο κρέας.
Εάν κάποιος επιλέξει μια μερίδα καλαμάκια, από τόσο λιπαρά κομμάτια, με πρόθεση να αποφύγει το τυλιχτό και τον γύρο, μπορεί να προσλάβει έως και 1.800 θερμίδες και 26 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζουμε από τι κρέας είναι παρασκευασμένα τα καλαμάκια που παραγγέλνουμε αν δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε, κατά λάθος, την προσπάθειά μας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.