Κυβέρνηση : Επιταχύνει μετά την Πρωτοχρονιά – Πρωτοβουλίες σε διάφορα μέτωπα
Διπλωματική αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα, νομοσχέδια για διαδηλώσεις -ασφαλιστικό, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλαγή του εκλογικού νόμου: είναι μερικά από τα θέματα που θα «τρέξει» η κυβέρνηση, από τις 2 Γενάρη
Ανεβάζει ταχύτητες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες σε διάφορα μέτωπα.
Πρωταγωνιστούν τα εθνικά θέματα και οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Στις προτεραιότητες όμως είναι και η ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την κυβέρνηση, όπως αυτά για τις διαδηλώσεις και το ασφαλιστικό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου το θέμα της Εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Διπλωματική αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα
Ο Ιανουάριος του 2020, πάντως θα είναι μήνας διπλωματικής αντεπίθεσης για το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ποδαρικό» κάνει η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, που έχει οριστεί για τις 2 του μήνα στην Αθήνα. Κάτι που αποτελεί και την πρώτη, έμπρακτη απάντηση στα άκυρα μνημόνια Τουρκίας- Λιβυής. Ακολουθούν οι συναντήσεις με Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο και με Μακρόν στις 29 του μήνα στο Παρίσι.
Στις συναντήσεις αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, παρουσιάζοντας στον αντίποδα την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση έχει πετύχει να εξασφαλίσει μία -πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συναίνεση, ιδίως σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κάσο «Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα, η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ».
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και με απλή πλειοψηφία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως θα αξιοποιήσει το διάστημα των εορτών για να αποφασίσει ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση.
Ωστόσο όπως εκτιμάται ρόλο στην επιλογή του, αναμένεται να παίξουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η σκληρή ρητορική της Άγκυρας.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα μιας νέας υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, με την «καραμανλική» πτέρυγα να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταχθεί υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγούσε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία.
Δυνατά εξακολουθεί να παίζει το ενδεχόμενο να προταθεί γυναίκα, μία κίνηση που θα είχε και έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Σενάρια έχουν υπάρξει για τη Μαρία Δαμανάκη και την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τις – μη πολιτικούς- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ) και Μαρία Ευθυμίου (πανεπιστημιακό).
Τέλος, στο πλαίσιο μιας υποψηφιότητας ευρύτερης αποδοχής έχει ακουστεί το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ευρύτερες συναινέσεις αναζητεί η κυβέρνηση και στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η κατάθεση νέας πρότασης, με στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής.
Να σημειωθεί πως απαιτούνται 200 «ναι» για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση. Στην αντίθετη περίπτωση οι επόμενες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη ακόμα και με διπλές κάλπες όταν έρθει η ώρα να «κάψει» το χαρτί της απλής αναλογικής.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο για την απλή αναλογική, οπότε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής.
Νομοσχέδια για διαδηλώσεις -ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανεβάσει ταχύτητες και στη Βουλή με ένα μπαράζ συνεδριάσεων αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων που θα υλοποιούν βασικές εξαγγελίες και στοχεύσεις.
Βασική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα αφορά στις διαδηλώσεις και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων για την «καθημερινότητα των πολιτών».
Παράλληλα διπλή θα είναι η παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αμέσως μετά τις γιορτές.
Ο Γιάννης Βρούτσης θα φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη διάταξη για το επίδομα γέννησης.
- Μπορεί η Τουρκία ή τα Κατεχόμενα να οριοθετήσουν με τη Συρία;
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες