Δήμαρχος Δράμας: «Κλείσαμε μια χωματερή και αποκαταστήσαμε το περιβάλλον»
Συνέντευξη στο in.gr του Χριστόδουλου Μαμσάκου - Δημάρχου Δράμας
«Επιδίωξή μας είναι η θεμελίωση της «Ανάπτυξης» πάνω στην ανάγκη των ατόμων, αλλά και των ανθρώπινων κοινωνιών για οικονομική και κοινωνική βελτίωση, πρόοδο και αναβάθμιση με όρους, που να εξασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και κυρίως μακροπρόθεσμη ευημερία», μας δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος. Μάλιστα όπως προκύπτει από την συνέντευξη του, έχει βρεί την λύση για τα απορρίμματα που παράγει η πόλη του, με σχεδόν όλη την επεξεργασία να γίνεται εκεί.
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η επιχειρησιακή και διοικητική ικανότητα του Δήμου Δράμας;
Η επιχειρησιακή και διοικητική ικανότητα του Δήμου βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και συνεχώς αναβαθμίζεται με απώτερο στόχο την άμεση ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων των δημοτών μας.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός σας τι περιλαμβάνει;
Βασικοί πυλώνες του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού είναι η βιώσιμη αστική ανάπτυξη για τη δημιουργία ενός φιλικού οικιστικού περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης και υποδομών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Μείζον ζήτημα παγκοσμίως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Με ποιες δράσεις θα μειώσετε τΟ ενεργειακό αποτύπωμα του δήμου σας αλλά και τι κάνετε με τα σκουπίδια που παράγει η πόλη σας κ. Μαμσάκο;
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κεντρικό θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ακόμη και οι σύγχρονες μονάδες δεν είναι «καλοδεχούμενες » πουθενά.
Ήδη ξεκινήσαμε δράσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ξένα πανεπιστήμια που αφορούν την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς όλα για μας είναι θέμα παιδείας. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας να γίνουν μονάδες και εργοστάσια επεξεργασίας και ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και οργανικών προϊόντων, έτσι ώστε σχεδόν όλη η επεξεργασία των απορριμμάτων να γίνεται πλέον εδώ στη Δράμα και μόνο σε δεύτερη φάση τα υπολείμματα αυτής της επεξεργασίας να πηγαίνουν ή στις Σέρρες, που σήμερα μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας, ή στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ετοιμάζεται στην Καβάλα. Άρα, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το σχεδιασμό και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν επιτέλους λύση μετά από τόσα χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην ανακύκλωση».Αφού κλείσαμε μια μεγάλη χωματερή στην περιοχή της Σίψας και αποκαταστήσαμε το φυσικό περιβάλλον, εγκαινιάσαμε το ΚΔΑΥ κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και σχεδιάσαμε τη λειτουργία μιας δεύτερης μονάδας που θα είναι κέντρο επεξεργασίας των βιοαποβλήτων που είναι έργο ενταγμένο για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκ ευρώ.
Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;
Το εφικτό πάντα είναι αποτέλεσμα δράσης. Το μόνο που με βεβαιότητα μπορώ μέσα από την αυτοδιοικητική μου εμπειρία είναι ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αυτοτέλεια και η αυτονομία των δήμων, τόσο σε θεσμικό , όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο.
Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες της γενιάς του σήμερα, χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι η προσπάθεια συνδυασμού των στόχων για καλύτερη ποιότητα ζωής, υγεία και ευημερία, με κοινωνική δικαιοσύνη και με διατήρηση της ικανότητας της γης να υποστηρίζει τη ζωή σε όλη της την ποικιλότητα. Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε όταν επιτυγχάνονται οι οικονομικοί, οι κοινωνικοί και οι περιβαλλοντικοί στόχοι ταυτόχρονα. Βιώσιμη τοπική ανάπτυξη δεν είναι μόνο η μεγέθυνση παραγωγικών συντελεστών, πολύ δε περισσότερο των οικονομικών μέσων όρων. Είναι κυρίως η βελτίωση των όρων και της ποιότητας λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών, η ενίσχυση της αειφορίας της παραγωγικής δομής της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση τα 10 χρόνια της κρίσης, υποστήριξε με σθένος τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού με τις παρεμβάσεις και τις κοινωνικές της δράσεις. Είναι καλό αυτό. Καλύτερο όμως είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι στη παραγωγική διαδικασία να εισέλθουν και πάλι. Συμφωνείτε και πως εσείς θα προσπαθήσετε να τους εντάξετε;
Η κοινωνική μας Υπηρεσία αποτελεί παράδειγμα μίμησης για πολλούς δήμους και καταξιώθηκε μέσα από τις πολυδιάστατες δομές και δράσεις πανελλαδικά με πάνω από πέντε χιλιάδες ωφελούμενους και προχωράμε συντονισμένα να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό προφίλ του δήμου μας, για να είμαστε ακόμη πιο κοντά σε ανθρώπους που βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης.
Ως πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ, του ελληνικού δικτύου πόλεων για την ανάπτυξη¨ που αριθμεί κοντά στα 103 μέλη Δήμους αλλά και άλλους φορείς πως θα συνδράμει στην γενικότερη αντιμετώπιση θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Η συνέργεια και η συνεργασία τοπικών φορέων-δήμων της χώρας μας με φορείς από όλη την Ευρώπη συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών.
Επιδίωξή μας είναι η θεμελίωση της «Ανάπτυξης» πάνω στην ανάγκη των ατόμων, αλλά και των ανθρώπινων κοινωνιών για οικονομική και κοινωνική βελτίωση, πρόοδο και αναβάθμιση με όρους, που να εξασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και κυρίως μακροπρόθεσμη ευημερία.
Στα πρόσφατα εγκαίνια των νέων σας γραφείων του ΔΕΠΑΝ παρέστη και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, δείγμα της σοβαρότητας του δίκτύου σας αλλά και της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως πρόεδρος του δικτύου πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την δυναμική σας, σε σχέση με την βούληση της κυβέρνησης;
Πίστη μου είναι ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική, διαχειριστική και επιχειρησιακή αποδοτικότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων, έργων και δράσεων των δήμων και θα αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία , την εμπειρία και φυσικά τη δυναμική μας σχέση με τη βούληση της κυβέρνησης, που ανταποκρίνεται άμεσα και δραστικά στις απαιτήσεις των καιρών για τη δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη,
Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε πολύ και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες από την ΚΕΔΕ;
Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να γίνει ο κόμβος δημιουργίας, παραγωγής ιδεών και να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο για τις αλλαγές που απαιτούνται για δήμους πιο έξυπνους, πιο φιλικούς, πιο ευέλικτους.
Είστε ένας άνθρωπος κ. Μαμσάκο με βαθιά γνώση των διεθνών θεμάτων και της πολιτικής. Είναι λοιπόν δυνατόν να μην βρίσκεται μια λύση στο θέμα των προσφύγων;
Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει όλη την ελληνική κοινωνία και σίγουρα ένα σύνθετο θέμα που απαιτεί δραστικές λύσεις και παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
Αν σας ζητούνταν να φιλοξενήσετε σε δομές της πόλης περισσότερους πρόσφυγες από τον αριθμό που ήδη φιλοξενείτε, θα αντιδρούσατε;
Στο Δήμο μας στο πρώτο κύμα εισροής προσφύγων στη χώρα μας προχωρήσαμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Σε ένα διευρυμένο συμβούλιο με όλους τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια συναποφασίσαμε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό μας την υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων. Φιλοξενούμε 400 πρόσφυγες, οπότε και καλύψαμε την ανάγκη κάλυψης της υποδοχής προσφύγων στο Δήμο μας.
Ποια θα είναι μετά από 4 χρόνια τα σημεία αναφοράς του Δήμου σας, κ. Μαμσάκο;
Την προηγούμενη θητεία μου επενδύσαμε κυρίως στην προετοιμασία και ολοκλήρωση μελετών μεγαλόπνοων έργων ανάπτυξης και προοπτικής , οπότε στη δεύτερη θητεία μου ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Όπως για παράδειγμα η βιώσιμη αστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, που θα βελτιώσει την αισθητική, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την καθημερινότητά τους. Δημιουργήσαμε γερές βάσεις και υποδομές στην Κοινωνική Υπηρεσία. Σε όλους τους τομείς με τους συνεργάτες μου σχεδιάσαμε συντονισμένα με μελέτες και με νέες προτάσεις για πιο έξυπνη και ευέλικτη πόλη και τώρα βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης τους.
Οπότε προχωράμε ακόμη πιο δυνατά με μια ανανεωμένη ομάδα συνεργατών και εμπλουτίζεται συνεχώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προτάσεων και δράσεων.
- Γιοβάνοβιτς: «Να πάρουμε την πρόκριση στη League A για πρώτη φορά απέναντι στη Σκωτία»
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις – Τι ισχύει για φόρους και εισοδήματα
- ΗΠΑ: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ χτυπιόταν στα ρινγκ του WWE
- Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Γεραπετρίτης
- «Σας εξαπατούσα. Λυπάμαι γι’ αυτό» – Ο Βρετανός πολιτικός που πιάστηκε να σκηνοθετεί τον θάνατό του
- Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του διαμαρτυρόμενος για τη φερόμενη αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή