«Θωράκιση» EastMed από την Άγκυρα – Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού
Η επίμαχη ρήτρα στη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών.
Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η επίμαχη ρήτρα στη συμφωνία αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών.
Τι αναφέρεται
Η πρόβλεψη για τη λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:
– Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
– Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και
– Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
Χατζηδάκης: Σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του
Τη διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 18:30 οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης οι οποίοι νωρίτερα, στις 15.45, θα έχουν τριμερή συνάντηση στον χώρο του Ζαππείου.
Μιλώντας νωρίτερα στην τελετή υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του αγωγού, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την κατασκευή του EastMed «έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» και ενισχύει «την ειρήνη και τη συνεργασία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την υπογραφή του προσυμφώνου ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, ενός έργου που – όπως είπε – έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.
«Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε. Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη συμφωνία όσο και με τη συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρείες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα» υπογράμμισε.
Σε εκνευρισμό η Άγκυρα
Από την πλευρά της, η Αγκυρα συνεχίζει τις σπασμωδικές κινήσεις, έκδηλες του εκνευρισμού της για την πορεία υλοποίησης του έργου. \
Στο τελευταίο χρονικά «χτύπημα» ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επέλεξε να μιλήσει για παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα.
«Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» είπε ο τούρκος υπουργό, με τη χρονική συγκυρία μόνο τυχαία να μην είναι.
«Να καταστρέψουμε τα παιχνίδια τους στην Αν. Μεσόγειο»
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επιχειρώντας με τη σειρά του να στείλει σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναφέρθηκε εκτενώς στην συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του στην Αθήνα.
«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» είπε αρχικά.
Παράλληλα, δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλλοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φουάτ Οκτάι τόνισε πως για εκείνους που ρωτούν «τί δουλειά έχετε στη Λιβύη και τί δουλειά έχετε στην Κύπρο;» τους απαντά ότι «υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι».
«Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι διέλυσαν το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε.
Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου