Οι επιστήμονες στην ουσία θεωρούν ότι μοιάζει να «οπισθοδρομεί» ο Ερμής αλλά όλο αυτό συνιστά απλή ψευδαίσθηση και όχι πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά στον αστρολογικό κόσμο το φαινόμενο της αναδρομής του Ερμή έχει σχολιαστεί ιδιαζόντως και για αιώνες.

Τι σημαίνει βάσει της αστρολογίας;

Βάσει των αστρολόγων, όταν έχουμε ανάδρομο Ερμή τότε ο τομέας της επικοινωνίας και των αποφάσεων επηρεάζεται άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές, τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς επίσης και οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Συχνά προτείνουν να μην παίρνετε σοβαρές και επίσημες αποφάσεις όταν έχουμε ανάδρομο Ερμή γιατί έτσι μπορεί τα πράγματα να μην εξελιχθούν ακριβώς όπως τα θέλουμε. Το ίδιο και με την υπογραφή συμβολαίων κλπ.

Δηλώσεις

Ωστόσο, δύο εκ των κορυφαίων αστρολόγων παγκοσμίως δηλώνουν στη New York Times ότι είναι υπερβολικό το χάος που δημιουργείται πάντα με αυτή τη φράση, με το «ανάδρομο Ερμή».  Η πρώτη η Σούζαν Μίλερ, αναφέρει πως όλο αυτό δεν είναι απλά τραγικό, αλλά και ενοχλητικό. Το ίδιο πάνω κάτω εξηγει και η δεύτερη, η Κάνι Νίκολας: «Γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα», δηλώνει.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και περιστρέφεται γύρω από αυτόν σε διάστημα 88 ημερών. Δηλαδή, κάθε χρόνο (365 ημέρες) ο Ερμής περιστρέφεται τέσσερις φορές.

Τώρα, για το ζήτημα της κατεύθυνσης: Αν παρακολουθήσετε τους πλανήτες από το Βόρειο Ημισφαίριο, τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι πηγαίνουν δεξιά προς τα αριστερά για αρκετές εβδομάδες, όπως φαίνεται.

Ωστόσο, τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, συμβαίνει μια οπτική ψευδαίσθηση: Φαίνεται ότι ο Ερμής πηγαίνει προς τα πίσω, κάνοντας αναδρομή. Αυτό συμβαίνει όταν ο Ερμής περνάει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, αφήνοντας τη Γη να «φάει τη σκόνη του».

Το φαινόμενο είναι το ίδιο με το αντίστοιχο προσπέρασμα ενός αυτοκινήτου. Όταν προσπερνάτε ένα αυτοκίνητο, το άλλο είναι σαν να επιβραδύνει, αλλά διατηρεί την ταχύτητά του.