EastMed : Όλοι μαζί και ο… Ερντογάν μόνος του να απειλεί θεούς και δαίμονες
Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αποτελεί γεγονός, μετουσιώνοντας ένας από τους χειρότερους εφιάλτες του Ταγίπ Ερντογάν που απομωνωμένος από τη διεθνή κοινότητα, απειλεί θεούς και δαίμονες.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αποτελεί γεγονός, μετουσιώνοντας ένας από τους χειρότερους εφιάλτες του Ταγίπ Ερντογάν που απομωνωμένος από τη διεθνή κοινότητα, απειλεί θεούς και δαίμονες.
Στην λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας οι τρεις ηγέτες Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπενιαμίν Νετανιάρχου και Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκαν ενωμένοι για την εξασφάλιση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο μόνος που θέτει εμπόδια στο όραμα αυτό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τρεις ηγέτες εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να στείλουν στην Άγκυρα και στη διεθνή κοινότητα σαφή μηνύματα για τις προθέσεις τους, απευθύνοντας νέο κάλεσμα στον Ταγίπ Ερντογάν να εγκατελείψει την επιθετική και προκλητική τακτική που ακολουθεί.
Ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, τόνισαν οι τρεις ηγέτες απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις ότι πρόκειται κυρίως για πολιτική κίνηση-χτύπημα στην Άγκυρα.
Έτειναν δε χείρα φιλίας στην Τουρκία θέτοντας όμως απαράβατους όρους. Όπως τόνισαν ο Έλληνας και ο Κύπριος ηγέτης οποιαδήποτε τρίτη χώρα είναι καλοδεχούμενη στην περιφερειακή συνεργασία υπό τον απαράβατο, όμως, όρο του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών.
Το πανηγυρικό κλίμα, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη να μιλούν για την τεράστια οικονομική και γεωπολιτική αξία του έργου και την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου των δύο χωρών, και τον Νετανιάρχου να μιλα για ιστορική μέρα για το Ισραήλ, ήρθαν να συμπληρώσουν τα μηνύματα στήριξης της πρωτοβουλίας και του αγωγού από τις ΗΠΑ, βγάζοντας, όπως φάνηκε στη συνέχεια, τον Ερντογάν εκτός εαυτού.
Ο Ερντογάν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αφού η διεθνής κοινότητα την ίδια ώρα που επαινούσε την Ελλάδα και την Κύπρο, εξαπέλυε μύδρους κατά του Ερντογάν και της σπουδής του να περάσει από τον τουρκικό κοινοβούλιο την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, την ίδια μέρα που υπογραφόταν η συμφωνία για τον αγωγό. Πρώτος τράβηξε το αυτί του Ερντογάν ο Τραμπ, ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αλλά και η Ιταλία.
Ξέσπασε η Τουρκία για τον EastMed
Στο πλαίσιο αυτό η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την υπογραφή του αγωγού ήταν μάλλον αναμενόμενη.
Για «μάταιες κινήσεις στην περιοχή για να αποκλείσουν τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μίλησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιώντας -απειλώντας;- μάλιστα ότι «κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει».
Παράλληλα, παρουσίασε την Τουρκία ως τον πιο «οικονομικό και ασφαλή δρόμο για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη».
Οι κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών
Σε κοινές δηλώσεις, πλούσιες σε αιχμές κατά της Τουρκίας, προχώρησαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι τρεις ηγέτες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει πρώτος το λόγο, μιλώντας για την κρίσιμη σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, πρόσθεσε.
Στέλνοντας σαφές μήνημα στην Τουρκία δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, αλλά και ότι είμαστε ανοιχτοί στην περιφερειακή συνεργασία με κάθε χώρα που το επιθυμεί, αρκεί αυτή να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας.
«Ο νέος αγωγός θα αυξήσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, ενώ θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας για πραγματικά ιστορικό γεγονός.
«Επιβεβαιώνουμε με τον πιο απτό τρόπο ότι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία», ανέφερε.
Ούτε από την ομιλία του κ. Αναστασιάδη έλειψαν τα μηνύματα προς την Τουρκία. «Οι συμφωνίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποίας τρίτης χώρας, το αντίθετο – οποία χώρα είναι καλοδεχούμενη εφόσον υιοθετεί τις αρχές του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», είπε.
Για ιστορική μέρα για το Ισραήλ μίλησε ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας μάλιστα στα εβραϊκά.
«Παράγουμε πλέον ενέργεια. Πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε το κοίτασμα του ‘’Λεβιάθαν’’ και βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλη ποσότητα εκεί η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές άρα μιλάμε για μια εξαιρετική ανάπτυξη» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Χαιρετίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής, προσθέτοντας με νόημα «δεν δουλεύουμε κατά κανενός αλλά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας».
Απηύθυνε δε πρόσκληση σε οποιαδήποτε χώρα – ιδιαίτερα την Ιταλία και την Αίγυπτο- να «συνδράμει ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed : Στηρίζουμε τον αγωγό – Ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας
Την ξεκάθαρη υποστήριξη της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed εξέφρασε η Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες της για τις τουρκικές προκλήσεις.
«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου».
«Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις