Προσφυγόπουλα από το Αιγαίο στο… Πότσνταμ
Θετική πρωτοβουλία για το προσφυγικό: Ο δήμαρχος του Πότσνταμ δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί πέντε προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά, ελπίζοντας να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του. Συνέντευξη στην DW.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Ένα μικρό βήμα για τον δήμαρχο, ένα μεγάλο βήμα για την προσφυγική πολιτική της Ευρώπης – εάν ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του. Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί στην πόλη του πέντε προσφυγόπουλα από τους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών και ελπίζει να παρακινήσει και άλλες γερμανικές πόλεις να πράξουν το ίδιο.
Μιλώντας στην Deutsche Welle, εξηγεί το νόημα της πρωτοβουλίας: «Τα τελευταία χρόνια επιδιώκουμε έναν ρόλο πρωτοπόρου σε αυτά τα ζητήματα, έχουμε υποδεχθεί και άλλους στην πόλη μας. Αυτό που θέλω εγώ προσωπικά είναι να κατανοήσει ο κόσμος στη Γερμανία ένα πράγμα: είναι τέτοια η κατάσταση στη Μεσόγειο, που δεν αρκούν οι απλές συζητήσεις. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες λύσεις»
Αυτό δεν σημαίνει ότι πέντε προσφυγόπουλα θα έρθουν στο Πότσνταμ αύριο το πρωί με το επόμενο αεροπλάνο. Ο δήμαρχος δεν αποφασίζει μόνος του, γιατί, όπως επισημαίνει «είναι περίπλοκο το σύστημα στη Γερμανία. Εμείς απευθυνθήκαμε στον πρωθυπουργό του Βρανδεμβούργου ο οποίος ασκεί και την εκ περιτροπής προεδρία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή). Η οριστική απόφαση λαμβάνεται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Θα απευθυνθούμε λοιπόν και εκεί, παρουσιάζοντας τις θέσεις μας. Το πότε ακριβώς θα ληφθεί η απόφαση, δυστυχώς δεν το καθορίζουμε εμείς».
«Ασφαλείς λιμένες» για τους κατατρεγμένους
Αυτό που μπορεί και θέλει να κάνει ο Μάικ Σούμπερτ είναι να ενεργοποιήσει το γερμανικό δίκτυο «Πόλεις-Ασφαλείς Λιμένες», το οποίο άλλωστε συντονίζει η Δημοτική Αρχή του Πότσνταμ, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «Ασφαλείς Λιμένες»; Σε καμία πόλη δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ακραίοι ή νοσταλγοί του παρελθόντος. Ωστόσο, όπως λέει ο Μάικ Σούμπερτ στην Deutsche Welle, «η πόλη του Πότσνταμ είναι ασφαλής, το γνωρίζω αυτό. Από το 2015 έχουμε καταφέρει να υποδεχθούμε και να ενσωματώσουμε πολλούς ανθρώπους στην τοπική κοινωνία. Αλλά γι αυτό, συνειδητά, αναφέρω έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό: αυτούς τους πέντε μπορούμε να τους υποδεχθούμε αμέσως. Γιατί για μένα η ενσωμάτωση δεν σημαίνει μόνο να έρθουν στην πόλη μας αυτοί οι άνθρωποι, σημαίνει να πηγαίνουν σχολείο, να έχουν τη συμπαράσταση παιδαγωγών, να υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται».
Το γερμανικό δίκτυο «Ασφαλείς Λιμένες» αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης, πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν 120 πόλεις και κοινότητες, πρεσβεύοντας μία ανεκτική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες. Αλλά για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική απαιτείται η συγκατάθεση των δημοτών. «Επιδιώκουμε τη συναίνεση των κατοίκων, υπάρχουν άλλωστε και σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», επισημαίνει ο δήμαρχος.
Η βοήθεια του Έλληνα γιατρού
Η φιλοξενία πέντε ανηλίκων προφανώς δεν λύνει το προσφυγικό πρόβλημα. Όμως, αν κάθε πόλη αποφάσιζε να δεχθεί πέντε ανηλίκους, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική για όλους- και για τους κατοίκους του Ανατολικού Αιγαίου. Ευτυχώς ο δήμαρχος είχε την κατάλληλη ενημέρωση, την κατάλληλη στιγμή. «Έχουμε στο νοσοκομείο της πόλης έναν γιατρό ελληνικής καταγωγής, ο οποίος, τις ημέρες των γιορτών, με έφερε σε επαφή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο κι έτσι είχαμε μία ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, πριν καταθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση» λέει ο Μάικ Σούμπερτ. «Σε τελική ανάλυση αυτό που επιδιώκω είναι μία μικρή, έστω, συνεισφορά και ελπίζω ότι θα βρεθούν και άλλες πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τις ατέρμονες συζητήσεις περί ευρωπαϊκών λύσεων τη στιγμή που οι άνθρωποι χρειάζονται άμεσες λύσεις και άμεση βοήθεια…»
Γιάννης Παπαδημητρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις