Σουλεϊμανί : «Μπουρλότο» βάζει η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου – Πώς έγινε η επιχείρηση
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα του θανάτου Κασέμ Σουλεϊμανί και τον βαθμό κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Γιατί, όμως, ο Τραμπ επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το παράτολμο βήμα και πώς ακριβώς διεξήχθη η επιχείρηση; Είναι έτοιμη η διοίκηση Τραμπ για τις συνέπειες της κλιμάκωσης;
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αξιωματούχου με σημαντική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο θάνατός του έκλεισε ένα φρικτό κεφάλαιο στις ατελείωτες συγκρούσεις της περιοχής, ωστόσο ανοίγει ένα άλλο, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη χειρότερο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμβεί αυτό, ίσως τουλάχιστον από τους δύο πρωταγωνιστές. Τίποτα για τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή μέχρι τώρα δεν υποδηλώνει ότι η δολοφονία του Σουλεϊμάνι από το αεροπλάνο έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν μέρος ενός σχεδίου.
Ο Τραμπ πήρε την απόφαση, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο θέρετρο της Φλόριντα. Το έκανε χωρίς να εξηγήσει προηγουμένως τις ενέργειές του στο έθνος, όπως είναι συνηθισμένο σε τέτοιες περιστάσεις στην ιστορία της χώρας, απλώς ανάρτησε μια αμερικανική σημαία στο Twitter και άφησε το Πεντάγωνο να κάνει την ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η ηγεσία στην Τεχεράνη έχει σαφώς συγκλονιστεί από την κίνηση του Τραμπ που οδηγεί στην κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Μάλιστα, ο ανώτατος ηγέτη του Ιταάν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι ορκίστηκαν «αδυσώπητη εκδίκηση» για τον θάνατό του.
Γιατί, όμως, ο Τραμπ επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το παράτολμο βήμα και πώς ακριβώς διεξήχθη η επιχείρηση; Αυτές και μερικές ακόμη σημαντικές ερωτήσεις απαντώνται παρακάτω.
Πώς διεξήχθη η επιχείρηση;
Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όμως, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.
Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν μάλλον στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού, παρά αυτές των αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Το πτώμα του ιρανού στρατηγού βρέθηκε διαμελισμένο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, αναγνωρίστηκε από το τεράστιο καφέ δακτυλίδι που φορούσε στο αριστερό του χέρι.
Το πτώμα του 62χρονου Σουλεϊμανί βρέθηκε μάλιστα διαμελισμένο μετά την επίθεση.
Γιατί σήμερα;
Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα. Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο Ιρανός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή».
Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να λάβουν «προληπτικά» μέτρα, αν πληροφορούνταν ότι προετοιμάζονται νέες επιθέσεις.
Είχε προειδοποιήσει πως ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα σε βάση του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ), η οποία αποδόθηκε σε μια φιλοϊρανική παράταξη, «άλλαξε τα δεδομένα».
Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας;
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 14.000 στρατιωτικούς ως ενισχύσεις στην περιοχή και ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον 500 ανδρών μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη.
Χθες, Πέμπτη, ο Έσπερ ανακοίνωσε πως ένα τάγμα 4.000 ανδρών έλαβε εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή 5.200 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Ιράκ, επισήμως για να «βοηθούν και να εκπαιδεύουν» τον ιρακινό στρατό και για να αποφευχθεί μια ανάκαμψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι συνολικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή ανέρχονται σε 60.000 άτομα.
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους που κατοικούν στο Ιράκ να εγκαταλείψουν το ταχύτερο τη χώρα. Το Ισραήλ έκλεισε ένα χιονοδρομικό κέντρο στις πλαγιές του Γκολάν, μια περιοχή στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου την οποία έχει προσαρτήσει.
Είναι έτοιμη η διοίκηση Τραμπ για τις συνέπειες της κλιμάκωσης;
Οσον αφορά στην κλιμάκωση της έντασης, πολλά εξαρτώνται από το πόσο προετοιμασμένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αναπόφευκτη απάντηση του Ιράν.
Αυτό που οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο είναι σύμμαχοι. Είναι απαραίτητοι για να αποτρέψουν το Ιράν, να υποστηρίξουν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του και να βοηθήσουν στην προστασία των αμερικανικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, όμως, το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση Τραμπ απέρριψε πολλούς παραδοσιακούς συμμάχους.
General Qassem Soleimani, the head of Iran’s elite al-Quds force, has been killed in a US air strike at Baghdad’s international airport. pic.twitter.com/toN9lrTJKj
— Al Jazeera English (@AJEnglish) January 3, 2020
Στη Μέση Ανατολή, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αντιδράσει, αφού το Ιράν επιτέθηκε σε μια σαουδική πετρελαϊκή εγκατάσταση -παραδοσιακά κόκκινη γραμμή- στέλνοντας μήνυμα ότι το Βασίλειο ήταν αυτόνομο για την ασφάλειά του. Έχει επίσης υποστηριχθεί από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εργάστηκαν σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, αντί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια κοινή θέση που θα αυξήσει την αμερικανική επιρροή και τη διαπραγματευτική δύναμη σε σύγκρουση με το Ιράν.
Δεν είναι σαφές εάν οι σύμμαχοι θα συσπειρωθούν τώρα υπό την ομπρέλα της Ουάσινγκτον και, ακόμα κι αν το κάνουν, μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να συμπορευτούν με τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις