Σε ποια πόλη υπάρχει πλατεία Δραχμής
Το παλαιό νόμισμα της χώρας μας έδωσε το όνομά του σε πλατεία ελληνικής πόλης.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Αρχές του 2002 το ευρώ μπήκε στη ζωή μας αντικαθιστώντας τη Δραχμή. Η οποία όμως έδωσε το όνομα της σε πλατεία της Καρδίτσας. Για να θυμούνται το, επί σχεδόν δύο αιώνες (1833 η πρώτη κυκλοφορία), εθνικό νόμισμα και οι επόμενες γενιές.
Η πλατεία Δραχμής βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Παλαιολόγου, κοντά στην οδό Λάππα και είναι μία καινούργια πλατεία με αυτό να είναι και το πρώτο όνομα που της δόθηκε το 2002.
Εμπνευστής και «νονός» ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποστόλης Πίτσαβος, επί δημαρχίας του αειμνήστου Χρήστου Τέγου.
Πώς ονομάστηκε πλατεία Δραχμής
Με τον κ. Πίτσαβο επικοινώνησε το KarditsaLive.Net ο οποίος είπε πως αρχικά ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ένα ενιαίο οικόπεδο με σπίτι, που ξεκινούσε από την οδό Παλαιολόγου και έφθανε στην οδό Λάππα.
Μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών και με ενέργειες της τότε Δημοτικής Αρχής το μισό πέρασε στον Δήμο και αποφασίστηκε να γίνει πλατεία.
Η απόφαση να ονομαστεί πλατεία Δραχμής πάρθηκε από την επιτροπή ονοματοδοσίας, στην οποία συμμετείχε ο κ. Πίτσαβος, που έκανε και την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 29 Αυγούστου του 2002 και την ενέκρινε ομόφωνα.
Ήταν μία πρόταση που πήγαζε από το γεγονός ότι η Δραχμή την ίδια χρονιά είχε περάσει στην ιστορία, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας δεν ήθελε να περάσει και στη λήθη.
Λίγοι γνωρίζουν το όνομα της πλατείας
Η αλήθεια πάντως είναι πως ούτε οι ίδιοι οι Καρδιτσιώτες δεν γνωρίζουν το όνομα της συγκεκριμένης πλατείας και αυτό γιατί ποτέ εκ των υστέρων δεν προβλήθηκε ή δεν επιχειρήθηκε να προβληθεί.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον κ. Πίτσαβο στις σκέψεις ήταν να τοποθετηθεί ένα αντίγραφο Δραχμής σε μεγάλο μέγεθος που ουσιαστικά θα γνωστοποιεί στο τι είναι αφιερωμένο το όνομα της πλατείας, αλλά το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.
Σήμερα, 18 χρόνια μετά το ευρώ και έχοντας κοντά την συμπλήρωση 20ετίας από την εγκαθίδρυσή του έναντι της Δραχμής, ίσως να ήταν καλό να επιχειρηθεί από το Δήμο η ανάδειξη της πλατείας που φέρει το όνομα του πάλαι ποτέ εθνικού μας νομίσματος, ως ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την Καρδίτσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις