«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή : Το Ιράν σήκωσε το κόκκινο «λάβαρο του πολέμου»
Τύμπανα πολέμου ηχούν τις τελευταίες ώρες στο Ιράν, μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που υλοποιήθηκε με εντολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Τύμπανα πολέμου ηχούν τις τελευταίες ώρες στο Ιράν, μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που υλοποιήθηκε με εντολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η εξόντωση του Σουλεϊμανί, διοικητή της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, Κουντς, προκάλεσε οργή στο Ιράν, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση από τις ΗΠΑ για το θάνατο του πανίσχυρου άντρα.
Τι και αν οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απάντηση θα γίνει επί ιρανικού εδάφους και εν ευθέτω χρόνω, φαίνεται ότι στο Ιράν ήδη ηχούν πολεμικές σάλπιγγες.
Συγκεκριμένα, έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί από τις εικόνες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, όπου απεικονίζεται ο ένα τζαμί, στον τρούλο του οποίου υψώνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κόκκινη σημαία.
Όπως αναφέρει Associated Press η κόκκινη σημαία στην παράδοση των σιιτών συμβολίζουν τόσο το αίμα που χύνεται άδικα, όσο και την έκκληση για εκδίκηση για κάποιον που σκοτώθηκε.
Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί και… δείχνει τα στενά του Ορμούζ
Την ίδια στιγμή, εκτοξεύοντας απειλές κατά των ΗΠΑ, ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν προειδοποιούσε για αντίποινα κατά των Αμερικανών, οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων… ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό… περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.
Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.
Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.
Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες.
«Θάνατος στην Αμερική»
Χιλιάδες Ιρακινοί φώναζαν σήμερα «Θάνατος στην Αμερική», σε πομπή πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, του κύριου υπολοχαγού του στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.
Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, φώναζαν επίσης «Εκδίκηση για τον Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις», τον επιχειρησιακό αρχηγό της Χασντ Αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού σιιτών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, η αμερικανική «βολή ακριβείας ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου» που συνέτριψε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων – πέντε Ιρακινών και πέντε Ιρανών.
Τα φέρετρα των πέντε Ιρακινών μεταφέρθηκαν στην Καζιμίγια, καλυμμένα με την σημαία του Ιράκ ξεχωρίζοντας από το μαυροφορεμένο πλήθος που ακολουθούσε.
Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία.
Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων.
Αναμένονται αντίποινα
Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολυδιάστατα αντίποινα από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και συμμάχων τους.
Ήδη, η εξόντωση του Σουλεϊμανί ένωσε τις κατά τα άλλα διχασμένες σιιτικές παρατάξεις στο Ιράκ που απαιτούν τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα.
Η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα», προβλέπει ο Χατζ Αλί, ο συνεργάτη του Κάρνεγκι. «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, [οι ιρανοί ηγέτες] αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».
Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν», σύμφωνα με τον Ναούμ, καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.
Αποστολή 3.000 αμερικανών στρατιωτών
Για τους παραπάνω λόγους οι ΗΠΑ επέλεξαν να στείλουν πρόσθετα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ στέλνουν περίπου 3.000 άνδρες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μονάδα, που αναμένεται να ενισχύσουν τους περίπου 750 αμερικανούς στρατιώτες που μεταφέρθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Κουβέιτ.
Η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων αντικατοπτρίζει την ανησυχία των ΗΠΑ για ενδεχόμενη αντίδραση του Ιράν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι. Την ίδια ώρα, όμως, έρχεται σε αντιδιαστολή με την μέχρι τώρα στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή έρχονται καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι ο ίδιος που έδωσε την εντολή εξόντωσης του Σουλεϊμανί, καθώς είχε σκοτώσει και τραυματίσει πολλούς αμερικανούς και σχεδίαζε να σκοτώσει ακόμη περισσότερους. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρονται στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι αμερικανοί πολίτες έχουν πάρει οδηγίες να απομακρυνθούν από τη ζώνη «ανάφλεξης», το Ιράκ.
Κινητικότητα και στην Ελλάδα
Ακόμα, οι ΗΠΑ έστειλαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξι αυτά αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, που αναμενόμενα θα επέφερε η δολοφονία Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.
Αυτή η κίνηση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απόδειξη πως ο αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για τις συνέπειες που θα είχε η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών