Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αγωγός TurkStream : Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία

Αγωγός TurkStream : Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία

Τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ξεκίνησε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του νέου αγωγού TurkStream, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία διαχειρίστρια αερίου Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

«Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία, γίνονται από το σημείο εισόδου (στα σύνορά μας με την Τουρκία)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, παρακάμπτοντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Μέσω αυτής της διαδρομής, πέρυσι η Gazprom είχε στείλει στην Ελλάδα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στη Β. Μακεδονία 500.000 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο Malinov σημείωσε ότι οι γραμμές (ο αγωγός TransBalkan) ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Το ενεργειακό πρότζεκτ του TurkStream αποτελείται από δύο αγωγούς, με συνολική χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβ. μέτρων.

Το πρώτο τμήμα θα προμηθεύει την Τουρκία και το δεύτερο θα επεκτείνεται από τη Βουλγαρία έως τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος αγωγός θα αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.

Το πρακτορείο καταλήγει με μια αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.

Εξάλλου για το θέμα του TurkStream, αλλά και περιφερειάκα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητήσουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου.

Must in

Ποια είναι η αήττητη Χιρόνα που βρήκε στον δρόμο του ο Ολυμπιακός (pics)

Οι Καταλανοί που τα πήγαν περίφημα στο Champions League path και θα βρει απέναντι του ο Ολυμπιακός, τα «αστεράκια» τους και το εντυπωσιακό σερί από τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο