Η επανεκλογή Παυλόπουλου, η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά παίγνια
Η πρόταση για δεύτερη θητεία Παυλόπουλου, η απλή αναλογική και ο ανταγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ για την κεντροαριστερά
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε το αργότερο τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κύκλος κατ’ ιδίαν επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η επίσημη ατζέντα αυτών των συναντήσεων είναι τα εθνικά θέματα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα τεθούν και ζητήματα της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας.
Γεγονός είναι επίσης ότι ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου είναι να προηγηθεί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής και αμέσως μετά, -όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας-, να γίνει η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» συνδέει την επανεκλογή Παυλόπουλου με τα εθνικά ζητήματα και ιδίως με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καλεί τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Ουσιαστικά θέλει να φέρει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με ένα τμήμα της ΝΔ στο οποίο είναι αποδεκτός ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εκλογικός νόμος και προεδρική υποψηφιότητα
Στην πραγματικότητα από την Κουμουνδούρου αξιολόγησαν το σχεδιασμό του πρωθυπουργού ως προσπάθεια σύγκλισης του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα δεν διέλαθε της προσοχής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι και ο πρωθυπουργός με τη δική του συνέντευξη στο «Βήμα της Πρωτοχρονιάς» είχε περιγράψει το νέο εκλογικό νόμο με το κλιμακωτό μπόνους και την επομένη στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους είχε μιλήσει για μια πρόταση που συμπίπτει με τη θέση του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη στήριξη της κας Γεννηματά στον εκλογικό νόμο για καθαρά πολιτικούς και συμβολικούς λόγους. Άλλωστε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν αθροίζουν 200 ψήφους προκειμένου οι αμέσως επόμενες εκλογές να γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο. Υπενθυμίζεται δε, ότι από τα υπάρχοντα κόμματα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν καταψηφίσει την απλή αναλογική που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο κατά την ίδια προσέγγιση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ως αντάλλαγμα θα προτείνει πρόεδρο από την κεντροαριστερά προκειμένου να ψηφιστεί από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.
Μια θετική ψήφος του ΚΙΝΑΛ στον νέο εκλογικό νόμο για την επαναφορά μιας μορφής ενισχυμένης αναλογικής που θέλουν όλες οι πτέρυγες της ΝΔ, θα μπορούσε ακριβώς να τεκμηριώσει από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη τυχόν άρνησή του να προτείνει επανεκλογή για τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ουσιαστικά, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο εσωτερικό της ΝΔ ως μια αναγκαία υποχώρηση του πρωθυπουργού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βέτο που θέτει το ΚΙΝΑΛ κατά οποιουδήποτε υποψηφίου προέδρου από το χώρο της ΝΔ.
Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν δεδομένη την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην προτείνει την επανεκλογή Παυλόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας και επισημαίνουν τη σημειολογία που είχαν οι φετινές ευχές που δέχτηκε ο ΠτΔ στο προεδρικό μέγαρο από τον πολιτικό κόσμο.
Σφίγγα το ΚΙΝΑΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ αντιθέτως τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι λαλίστατα για το θέμα της προεδρικής υποψηφιότητας ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να προτείνει κεντροαριστερό πρόεδρο.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης με αφορμή τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας στο Βήμα της Κυριακής κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένει στον κ. Παυλόπουλο επειδή ταυτίζεται με ένα τμήμα της ΝΔ.
Ο Αλέξης, η Φώφη και η κεντροαριστερά
Ουσιαστικά η συγκυρία της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τίθεται εκτός όλων των άλλων και υπό τη σκιά του ανταγωνισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά για το ποιος θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της κεντροαριστέρας.
Για το μεν ΚΙΝΑΛ είναι όρος επιβίωσης και διατήρησης της συνοχής του μιας συνεπής αντικαραμανλική γραμμή από όπου προκύπτει και η καταψήφιση Παυλόπουλου.
Αντιθέτως και εν πρώτης όψεως παραδόξως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη στήριξη και την επανεκλογή του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, ωσάν ο δρόμος της πασοκοποίησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνάει μέσα από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν τον κ. Παυλόπουλο γνωρίζοντας την εκ των προτέρων άρνηση του ΚΙΝΑΛ (άλλωστε τον είχε καταψηφίσει και το 2015).
Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι τυχόν υπερψήφιση από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ της ενισχυμένης αναλογικής και της πρότασης Μητσοτάκη για τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, κατά το ΣΥΡΙΖΑ θα επιβεβαιώνει ότι η κα Γεννηματά και η Χαριλάου Τρικούπη είναι «πατερίτσα» του πρωθυπουργού και θα ενισχύει το «αντιδεξιό» αφήγημα της Κουμουνδούρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις