Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραστεί στην τελετή των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η συνεργασία Τουρκίας -Ρωσίας στο ενεργειακό επίπεδο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με τη Ρωσία να ξεκινά ήδη τη χρήση του αγωγού TurkStream για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της εταιρείας Bulgartransgaz καθώς, όπως ανακοίνωσε, επιθυμεί να περιορίσει τις παραδόσεις μέσω Ουκρανίας.

Συρία και Λιβύη στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεξαγάγει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των οποίων προγραμματίζεται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ρώσο-τουρκικής συνεργασίας καθώς και επίκαιρα διεθνή ζητήματα μεταξύ των οποίων η κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη.

Η αυριανή επίσκεψη είναι η 12η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρόεδρος Πούτιν στην Τουρκία ως αρχηγός κράτους και η ένατη αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2012 για τρίτη θητεία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στις 5 Ιανουαρίου, ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία, προτίθεται να συζητήσει μαζί του περιφερειακά ζητήματα.

Παράλληλα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα καταφέρει μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο «να επιτύχει κατά την συνάντηση τους, κατάπαυση του πυρός στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ώστε οι βόμβες να μη πέφτουν στα σπίτια των αμάχων πολιτών».

Οι φιλοδοξίες για τον TurkStream

Η Μόσχα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να παρακάμψει την Ουκρανία προωθεί την επέκταση του TurkStream και διπλασιάζει την ικανότητα του NordStream από τη Βαλτική έως τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz Βλαντίμιρ Μαλίνοφ οι παραδόσεις του φυσικού αερίου μέσω TurkStream αφορούν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία και εισέρχονται στη Βουλγαρία μέσω των τουρκοβουλγαρικών συνόρων.

Η παράδοση μέσω του TurkStream ξεκίνησε από την Gazprom την 1η Ιανουαρίου με 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.

Ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και οι γραμμές του διαβαλκανικού αγωγού που είχαν αφεθεί σε αχρησία για τη μεταφορά αερίου στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, αν υπάρξει ζήτηση.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε, άνοιξε η γραμμή από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα έως την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατασκευάζει δύο γραμμές του TurkStream, με κάθε μία να έχει ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισ. κ.μ.

Η πρώτη γραμμή θα εφοδιάζει την Τουρκία και η δεύτερη θα περνά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία ελπίζει ότι θα μπορεί να παραδίδει αέριο στη Σερβία μέχρι τον Μάιο και να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο τμήμα του αγωγού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS