Απάτη – «μαμούθ» με εικονικές ασφαλίσεις – Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η απώλεια για το Δημόσιο
Στην τσιμπίδα της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στην τσιμπίδα της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας υπολογίζεται σε περισσότερα από 15,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχηματίστηκε σε βάρος έξι τόμων δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.
Πώς δρούσαν
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα, για χρονικό διάστημα 14 ετών και ειδικότερα από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε δέκα άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό των 11.117.411,86 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.
Παράλληλα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις ΔΟΥ ύψους 4.572.733,37 ευρώ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λ.π).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις