Διαμαρτυρία προσφύγων στη Μόρια για το ρεύμα και τη θέρμανση
Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας παραμένει ασφυκτική καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τους 18.000 για έναν χώρο που είναι σχεδιασμένος για 2.000 άτομα.
Ένταση προκλήθηκε, ξανά, σήμερα Τρίτη, στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
Ομάδα Αφγανών, κυρίως γυναικών, με τις οικογένειες τους κατέλαβαν το μεσημέρι την είσοδο του ΚΥΤ και έκλεισαν τον δρόμο, με αίτημα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή όπου έχουν σκηνές.
Με επέμβαση της Αστυνομίας και μετά από διαπραγματεύσεις η συγκέντρωση διαλύθηκε.
Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας παραμένει ασφυκτική καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τους 18.000 για έναν χώρο που είναι σχεδιασμένος για 2.000 άτομα.
Χτες σημειώθηκε μια ακόμα τραγωδία, όπου 31χρονος ιρανός βρέθηκε απαγχονισμένος σε χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ).
Στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ της Μόριας κρατούνται αυτή τη στιγμή 85 συνολικά άτομα για τα οποία συντρέχουν διάφοροι λόγοι κράτησης, κυριότερα επειδή θεωρούνται χαμηλού προσφυγικού προφίλ με λιγότερες πιθανότητες να πάρουν άσυλο ή άτομα που επιστρέφουν στην Τουρκία.
Κινητοποίηση στο Πόρτο Χέλι
Κινητοποίηση στο Πόρτο Χέλι πραγματοποίησε ομάδα προσφύγων μαζί με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό για τις συνθήκες κράτησης στα καμπ σε νησιά και ενδοχώρα.
«Ανάμεσα στη κατάψυξη της Μόριας και της Σάμου και στην εγκατάλειψη στην ενδοχώρα χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους έγκυες γυναίκες , παιδιά και ανάπηροι ζουν σε άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες απομόνωσης» αναφέρει σε ανάρτηση της η ΚΕΕΡΦΑ.
«Σήμερα βγήκαν στο δρόμο στο Πόρτο Χέλι πρόσφυγες που διαβιούν σε ξενοδοχείο, σε πλήρη απομόνωση και εγκατάλειψη. Ζούν εκεί πάνω από δύο μήνες τετρακόσοι πρόσφυγες. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η παρακολούθηση τόσο της αίτησης ασύλου στην Αθήνα όσο και ζητημάτων υγείας καθώς αρκετές γυναίκες είναι έγκυες δεν γίνεται με αξεπέραστα εμπόδια» αναφέρει σε άλλο σημείο.
Πρώτα αποσυμφόρηση και μετά νέες δομές
«Δεν συζητάμε για κανένα νέο κέντρο αν δεν υπάρχει αποσυμφόρηση των νησιών και αν οι ήδη υπάρχουσες δομές δεν φτάσουν στο μέτρο που είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν», φέρεται να ανέφερε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στη σύσκεψη που πραγματοποίησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα.
Ο ίδιος πάντως δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετέχοντες στη σύσκεψη φαίνεται ότι συναποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τη σύσκεψη που θα έχει ο Περιφερειάρχης την Πέμπτη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Παρόντες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, οι οποίοι φέρονται να επανέλαβαν τη θέση τους για καμία νέα δομή στη Λέσβο.
«Μετέφερα στον περιφερειάρχη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναφέρει μεταξύ άλλων, το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, την λειτουργία μιας μόνο δομής στην Χίο, χωρητικότητας 500 ανθρώπων, για την οποία το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει την περιοχή που θα δημιουργηθεί», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σχολιάζοντας στο «alithia.gr» την σύσκεψη με τον Κώστα Μουτζούρη.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ