Η ενεργειακή πτυχή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων – Ο Κ. Φίλης αναλύει στο One Channel
Ο κ. Φίλης αναφέρεται στο σταθμό επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και προσθέτει ότι «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν έναν στόχο, να διαφοροποιηθούν από τη Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο. Και η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό».
Τις προσδοκίες της Ελλάδας από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ σχολιάζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel. «Tο ιδανικό είναι σχετικό όταν έχουμε απέναντί μας τον Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι πρόεδρος τον οποίον δεν μπορείς να εμπιστευτείς απόλυτα. Έχει βρει χημεία με ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Είναι ένας ηγέτης με πρόβλημα στο εσωτερικό. Μπορεί να μην καθαιρεθεί εντέλει, αλλά η όλη διαδικασία αφήνει ένα στίγμα. Βέβαια μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, άλλαξαν οι προτεραιότητες και τα δεδομένα των Αμερικανών.
Και σε αυτό πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα. Υπό την έννοια, ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμάχους των ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» τονίζει ο κ. Φίλης. Σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, σημειώνει πώς «εκτός από το κομμάτι της αμυντικής συνεργασίας και κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, θα προκύψει, εάν όχι υπό την μορφή δηλώσεων, αλλά με πράξεις το επόμενο διάστημα με κάποια μορφή επένδυση στον τομέα της ενέργειας».
Ο κ. Φίλης αναφέρεται στο σταθμό επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και προσθέτει ότι «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν έναν στόχο, να διαφοροποιηθούν από τη Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο. Και η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό».
«Για τις ΗΠΑ» λέει ο διεθνολόγος, «η ανατολική Μεσόγειος είναι προέκταση της Μέσης Ανατολής. Και έχει πολλαπλή σημασία για τους Αμερικανούς. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν ασταθή καθεστώτα, προσφυγομεταναστευτικά ρεύματα, τζιχαντιστική τρομοκρατία, επανάκαμψη Ρωσίας μέσω Συρίας αλλά και την διαφαινόμενη δραστηριοποίηση της Κίνας που βλέπει μια πύλη εισόδου για τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ θέλουν στρατηγική παρουσία στην περιοχή και για αυτό είναι λογικό να αναζητούν σταθερούς, αξιόπιστους και προβλέψιμους συμμάχους. Η Ελλάδα μπορεί να το προσφέρει αυτό καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής».
Αναφορικά με τον αγωγό East Med, ο κ. Φίλης υπογραμμίζει ότι μαζί «και με το αμερικανικό σχιστολιθικό υπό την μορφή Lng, είναι συμπληρωματικά, όπως και άλλα σχέδια που θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο, ή άλλες περιοχές και θα παρακάμπτουν τη Ρωσία, άρα καθόλου ανταγωνιστικά».
Πηγή: onetv.gr
- Άντονι Μπλίνκεν: Το Ισραήλ έχει εκπληρώσει τους στόχους του, είναι ώρα να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα
- «Η γη της ελιάς»: Η απαγωγή που συγκλονίζει τη Μάνη
- Τουρκία: Κλείδωσε η αγορά Eurofighter – 40 μαχητικά θα προμηθευθεί η Άγκυρα
- Φυσικό αέριο: Η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ
- Πιτσιλής: Αυτές είναι οι σύγχρονες προκλήσεις των φορολογικών διοικήσεων
- ΚΕΔΕ: Στήριξη στους Δήμους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων