Για μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων πιέζουν στην Αίγυπτο – Ζητούν ενίσχυση δεσμών με Ελλάδα
Πρωτοβουλία για να επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγής των τουρκικών προϊόντων στην Αίγυπτο αλλά και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο έχουν αναλάβει αρκετοί βουλευτές από την Αίγυπτο, οι οποίοι ζητούν παράλληλα διακοπή των τουριστικών σχέσεων με την Άγκυρα και ενίσχυση των δεσμών με Κύπρο και Ελλάδα
Πρωτοβουλία για να επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγής των τουρκικών προϊόντων στην Αίγυπτο αλλά και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο έχουν αναλάβει αρκετοί βουλευτές από την Αίγυπτο, οι οποίοι ζητούν παράλληλα διακοπή των τουριστικών σχέσεων με την Άγκυρα και ενίσχυση των δεσμών με Κύπρο και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα την Κυριακή, ο Αιγύπτιος βουλευτής Ισμαήλ Νασρ Ελ-Ντίν και άλλοι συνάδελφοί κάλεσαν την κυβέρνηση Αλ Σίσι να προχωρήσει άμεσα σε μποϊκοτάρισμα των τουρκικών προϊόντων στην χώρα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το sigmalive.com, το οποίο επικαλείται την ιστοσελίδα ΑL Bawaba, o Νασρ Ελ Ντιν δήλωσε ότι η έκκληση αποτελεί απάντηση στις καταφανείς παραβιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην περιοχή και στις προσπάθειές της να λεηλατήσει τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και να εξαπλώσει το χάος και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
«Μια τέτοια κίνηση θα έχει αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, η οποία ήδη υποφέρει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σημαντική επιδείνωση της οικονομίας της χώρας του, επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε.
Το αίτημα μποϋκοτάζ στάλθηκε στον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εμπορίου της χώρας.
Διακοπή οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών
Το Σάββατο, το αιγυπτιακό «Κόμμα του Κογκρέσου» υπέβαλε αίτηση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλί Αμπντέλ Ααλ να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την αναγκαιότητα διακοπής των οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Ουσιαστικά ζήτησε να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αιγυπτιακή αγορά μετά την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 2 Ιανουαρίου για να στείλουν στρατιωτικά στρατεύματα στη Λιβύη για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη. Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.
Επιπλέον, ο βουλευτής Ομάρ Σουμαϊντά, επικεφαλής του κόμματος του Κογκρέσου, δήλωσε ότι υπέβαλε μνημόνιο στο κοινοβούλιο για να συζητήσει την αναστολή της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την Τουρκία.
«Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία για να μποϊκοτάρουμε τα τουρκικά προϊόντα, καθώς πρέπει να πάρουμε μια στάση για να σταματήσουμε τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την Τουρκία», τόνισε ο Σουμαϊντά σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη μια δημοφιλής εκστρατεία που ξεκίνησε για να μποϋκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα.
Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του έχει αναπτύξει σχέδια που εκπαιδεύουν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα σε όλα τα γραφεία που συνδέονται με το κόμμα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Αχμέτ Χέλμι Ελ-Σερίφ, εκπρόσωπος του κόμματος στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η έκτακτη συνάντηση θα προτρέψει τις αραβικές χώρες να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα και να ξεκινήσουν μια δημοφιλής αραβική εκστρατεία για να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης, επέκριναν επίσης την κίνηση του τουρκικού κοινοβουλίου Ζήτησαν επίσης την αποσύνδεση των οικονομικών δεσμών με την Τουρκία.
Το τουριστικό ρεύμα στρέφεται προς Ελλάδα και Κύπρο
Επιπλέον, ο Νασέρ Αλ Τουρκι, μέλος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιμελητηρίων, δήλωσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν να κατευθύνονται σε άλλες χώρες μακριά από την Τουρκία, καθώς επικεντρώθηκαν στη συνεργασία με την Κύπρο, την Ελλάδα και τις αραβικές χώρες όπως το Μαρόκο και άλλες χώρες.
Ο Αλ Τούρκι εξήγησε ότι το τουριστικό ρεύμα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν υπερβαίνει τα 30.000 άτομα και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι τουρίστες, αλλά επενδυτές και επιχειρηματίες.
Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός τουρισμός προωθήθηκε μέσω των τηλεοπτικών τους εκπομπών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι του Κόλπου που ταξιδεύουν στην Τουρκία ετησίως.
Εν τω μεταξύ, ο El-Badri Deif, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «οι Άραβες πρέπει να ενωθούν και να μποϊκοτάρουν όλα τα τουρκικά προϊόντα».
«Το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων θα βοηθήσει στη διακοπή των στρατιωτικών σχεδίων του Τούρκου Προέδρου στον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.
Το Κόμμα Wafd δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Αίγυπτο ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
- Viral: Η μαγεία ήταν ο λόγος σύλληψης δύο ατόμων στη Ζάμπια – Τι ορίζει ο νόμος
- Μάλι: Περισσότεροι από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές σε χωριά της περιφέρειας Μοπτί
- Συρία: Το Ιράν ζητά την διερεύνηση της δολοφονίας εργαζομένου στην πρεσβεία του στη Δαμασκό
- Νότια Αφρική: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο – Αισθητός στο Κέιπ Τάουν
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο