ΕΕ σε Ερντογάν : Μην παρεμβαίνεις στη Λιβύη – Εκεχειρία εδώ και τώρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, διαμήνυσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA)
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων της στη Λιβύη στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο Ερντογάν βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων στην περιοχή που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του.
Μετά από έκτακτη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ απορρίπτει τα σχέδια της Τουρκίας για την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Τέλος στις εξωτερικές παρεμβάσεις
«Ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός και ζητήσαμε επίσης να σταματήσουμε την κλιμάκωση και να τερματίσουμε τις εξωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους.
«Είναι προφανές ότι αυτό έκανε αναφερόταν στην τουρκική απόφαση να παρέμβει με τα στρατεύματά της στη Λιβύη, κάτι που απορρίπτουμε», δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το Reuters.
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τονίζεται ότι η ΕΕ «είναι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη και ότι η παρατεταμένη σύγκρουση θα επιφέρει περισσότερη δυστυχία στους απλούς ανθρώπους».
«Η άμεση παύση των εχθροπραξιών είναι ζωτικής σημασίας» υπογραμμίζεται.
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει αυστηρά να σέβονται και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η συνέχιση της εξωτερικής παρέμβασης τροφοδοτεί την κρίση. Όσο περισσότερο τα στρατεύματα της Λιβύης βασίζονται στη ξένη στρατιωτική βοήθεια, τόσο περισσότερο δίνουν στους εξωτερικούς παράγοντες αδικαιολόγητη επιρροή στις κυρίαρχες αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητας» προστίθεται.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών.
«Τονίσαμε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες όπως η υπογραφή συμφωνιών που επιδεινώνουν περαιτέρω τη σύγκρουση ή ενέργειες που δημιουργούν πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, καθώς και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ντι Μάιο: Η κατάσταση στη Λιβύη είναι επικίνδυνη για την Ευρώπη
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε πως η κατάσταση στη Λιβύη συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και επίσης για την τρομοκρατία» είπε ο ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους.
«Η συνάντηση αυτή θα γινόταν στη Λιβύη, όμως η κατάσταση εκεί πέρα όσον αφορά την ασφάλεια δεν το επιτρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναβαθμίσει τη στρατηγική της στη Λιβύη από αύριο» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Διπλωματικός μαραθώνιος Αθήνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε μαραθώνιο επαφών με στόχο την διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν.
Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην πενταμερή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας.
Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς θα αντιμετωπιστεί η κινητικότητα της Τουρκίας και η επιθετική της στρατηγική.
Η προσθήκη της Ιταλίας κάνει το ραντεβού της Τετάρτης ακόμα πιο σημαντικό, αφού οι γείτονες έρχονται όλο και πιο κοντά στην ελληνική πλευρά και όλες οι πλευρές ευελπιστούν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της Ρώμης το «πράσινο φως» για την κατασκευή του EastMed. Η ελληνική πλευρά βλέπει με ικανοποίηση πως υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Γαλλία τόσο ως προς το θέμα της Λιβύης όσο και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πρωτοβουλιές του Ταγίπ Ερντογάν.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)