Ροχανί: Σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή – «Βάφτηκε» με αίμα η κηδεία του Σουλεϊμανί
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν συνεχώς απειλές.
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν συνεχώς απειλές.
Το αιματοκύλισμα ωστόσο δυστυχώς φαίνεται να μη σταματά στον ισχυρό άντρα του Ιράν, καθώς σήμερα μετράμε περισσότερους από 50 νεκρούς, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν στην κηδεία του.
Προειδοποιήσεις Ροχανί
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή βρίσκονται πλέον «σε κίνδυνο» μετά από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλειά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του μεγάλου εγκλήματος», δήλωσε ο Ροχανί στον Μακρόν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.
Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σήμερα κατά την κηδεία του Σουλεϊμανί, στη γενέτειρα του, την πόλη Κερμάν.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, συνολικά 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 200 ακόμα τραυματίστηκαν.
Για τον λόγο αυτόν η τελετή ταφής καθυστέρησε να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι, επειδή δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στις προηγούμενες τελετές μνήμης, ταξίδεψαν μέχρι το Κερμάν για να τον τιμήσουν.
Δίνοντας μια δικιά του ερμηνεία για το «τι πήγε στραβά» κατά την τελετή, οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο, ο ανταποκριτής του AJ μεταδίδει πως ο κόσμος περνούσε από στενούς δρόμους, όλοι προς την ίδια κατεύθυνση».
«Σήμερα λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ.
«Θάνατος στην Αμερική»
Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.
Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.
«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράκ, θέλουμε να τερματίσουμε έναν»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.
«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί», πρόσθεσε.
Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει «μια άμεση απειλή» από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.
«Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Έσπερ. «Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων», πριν από μια επίθεση.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων»
Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ «θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές».
«Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», είπε.
Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε απόψε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ δεν είναι δεσμευτική.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από (τον πρωθυπουργό του Ιράκ) ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Έσπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.
Στο Ιράκ σταθμεύουν πάνω από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις και ηγούνται του συνασπισμού ο οποίος μάχεται τους εναπομείναντες τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Τραμπ: Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντας τον Σουλεϊμανί
Ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ τον παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρελθόν του Σουλεϊμανί όταν ρωτήθηκε για αποδείξεις που δικαιολογούν την δολοφονία από τις ΗΠΑ του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού.
«Πρώτα από όλα ήξερα το παρελθόν του», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, κατά την on camera υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το παρελθόν του ήταν φρικτό. Ήταν ένας τρομοκράτης».
«Συνέβη μια επίθεση πολύ πρόσφατα στην οποία ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ. «Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε αποδείξεις ότι επίκειτο επίθεση εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν και θα τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία αύριο Τετάρτη.
Κάποια στιγμή θα φύγουμε από το Ιράκ…
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.
«Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (…) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.
Φόβοι για ιρανικό χτύπημα
Σε υψηλότατο συναγερμό για ένα πιθανό χτύπημα-απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου βρίσκονται οι ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση προς τα πλοία που πλέουν στον Περσικό για το «ενδεχόμενο ιρανικής δράσης», κατά αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.
Αξιωματούχος, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ένα «μεγάλο χτύπημα» μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι πληροφορίες που έλαβαν δεν είναι ξεκάθαρες για το εάν οι τελευταίες κινήσεις του Ιράν είναι αμυντικού τύπου ή συνιστούν προετοιμασίες για ένα επιθετικό χτύπημα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές θέσεις τους στην περιοχή.
Μνήμες από την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί
Σκηνές από το μακρινό 1989 και την κηδεία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ξύπνησαν την Τρίτη με το ποδοπάτημα στην κηδεία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η κηδεία του Χομεϊνί, τον Ιούνιο του 1989, είχε σημαδευτεί από το θάνατο 8 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου 500 αλλά και από σκηνές με τη σορό του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη να πέφτει στο έδαφος από τους παθιασμένους διαδηλωτές.
Ρεπορτάζ των Los Angeles Times από εκείνη την ημέρα περιγράφει πώς οι διαδηλωτές άρπαξαν τη λευκή σινδόνη με την οποία θάβονται οι Μουσουλμάνοι και την έκαναν κομμάτια με την μετάδοση τότε να μεταδίδεται απότομα και για αρκετά λεπτά.
Όπως δήλωνε, τότε, νεαρός διαδηλωτής «οι άνθρωποι αγαπάνε τον ιμάμη πάρα πολύ, δεν αντέχουν να τον δουν να θάβεται. Θέλουν ένα κομμάτι της σινδόνης ως ιερό κειμήλιο».
Το φέρετρο με τη σορό του Χομεϊνί είχε μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο με το πλήθος να το κυκλώνει και τους χειριστές του να απογειώνονται με την πόρτα μισάνοιχτη.
Για να ηρεμήσουν τα πλήθη είχε ανακοινωθεί ότι η ταφή είχε αναβληθεί αλλά τρείς ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε με τη σορό σε μεταλλικό φέρετρο.
Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια είχε σημειωθεί επεισόδιο με τον γιο του Χομεϊνί, Αχμάντ, ο οποίος έπεσε κάτω από το πλήθος με αποτέλεσμα τότε να χάσει το μαύρο τουρμπάνι του και τελικά να μεταφέρεται σχεδόν στον αέρα μέχρι το ασθενοφόρο.
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο
- Παμ Μπόντι: Ποια είναι η γυναίκα που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ;
- Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσμα για συμμετοχή και το ραγισμένο brand του ΣΥΡΙΖΑ – τα βαρίδια, ο Κασσελάκης και ο επόμενος πρωθυπουργός
- Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης: Το κορυφαίο ντέρμπι του UEFA Champions League στο MEGA
- «Famagusta» στο MEGA: Ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη στη Μελίνα Μερκούρη
- AIRIS: Η Νέα Καινοτόμα AI Εφαρμογή για Μοναδική Εμπειρία Διακόσμησης με Χρώμα από την Vitex