Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της πολιτικής αγωγής – «Ο Παύλος δε δολοφονήθηκε για το τίποτα»
«Με ένα κομμάτι χαρτί και μελάνι αντιμετώπιζε ο Φύσσας τους φασίστες, δεν σηκωνόταν στις 11 το βράδυ να πάει να μαχαιρώσει φασίστες, δεν υπάκουε στις εντολές κανενός πυρηνάρχη» τόνισε η Χρύσα Παπαδοπούλου.
Με τη συνήγορο της οικογένειας Φύσσα συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πρόταση – ξέπλυμα της εισαγγελέως.
Στην πρόταση της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υπενθυμίζεται ότι, πρότεινε την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή.
Η συνήγορος της οικογένειας, Χρύσα Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε κατά την αγόρευσή της στην πρώτη μέρα της δίκης, όταν δύο από τους φίλους του Παύλου, μάρτυρες κατηγορητηρίου, δέχτηκαν επίθεση έξω από το δικαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού από χρυσαυγίτες.
«Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου δεν φοβήθηκαν, έσπασαν το απόστημα του απολύτως δικαιολογημένου φόβου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα» ανέφερε η δικηγόρος.
Όπως τόνισε η δικηγόρος, ο Παύλος Φύσσας αν και δεν ανήκε σε πολιτικό χώρο, ήταν πολιτικοποιημένο και αυτό φαινόταν μέσα από τα τραγούδια του.
«Με ένα κομμάτι χαρτί και μελάνι αντιμετώπιζε ο Φύσσας τους φασίστες, δεν σηκωνόταν στις 11 το βράδυ να πάει να μαχαιρώσει φασίστες, δεν υπάκουε στις εντολές κανενός πυρηνάρχη» τόνισε η Χρύσα Παπαδοπούλου.
Οι δύο ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης
Η δικηγόρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε δύο ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης, εστιάζοντας στην απολογία του Ρουπακιά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πριν από τη δολοφονία δε μίλησε με τους Πατέλη και Καζαντζόγλου.
«Δεν είναι αληθές ότι πριν από τη δολοφονία ο Ρουπακιάς δεν μίλησε με τους Πατέλη και Καζαντζόγλου. Αυτό το ισχυρίστηκε ο Ρουπακιάς στην απολογία του αλλά υπάρχει κλήση από τον Ρουπακιά στον υπεύθυνο ασφαλείας Καζαντζόγλου στις 23:36 για δεκατρία δευτερόλεπτα. Ηξερε, δηλαδή, ο Ρουπακιάς γιατί πήγαινε στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια να συναντήσει τους άλλους (…) Δεν είναι αληθές ότι οι χρυσαυγίτες δεν ήταν οπλισμένοι έξω από το Κοράλλι, όπως φαίνεται από το σήμα που διαβιβάζει ο αστυνομικός Τσολακίδης: «Κέντρο, υπάρχουν σιδηρομπουνιές και ρόπαλα». Αυτό έχουν καταθέσει και οι φίλοι του Παύλου», ανέφερε συγκεκριμένα.
Περιγράφοντας αναλυτικά το βράδυ της δολοφονίας, η Χρύσα Παπαδοπούλου κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που πήγε στραβά για τη Χρυσή Αυγή ήταν η επιτόπια σύλληψη του δράστη».
Στοχοποίηση του Φύσσα
Όσον αφορά τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα η δικηγόρος σημείωσε ότι «τα στοιχεία της στοχοποίησης του Φύσσα θα πρέπει να αναζητηθούν στα μέλη της οργάνωσης» παραθέτοντας παραδείγματα από τις συνομιλίες των χρυσαυγιτών, όπως για παράδειγμα «τον ψάχναμε τόσο καιρό».
Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάθεση του πρώην γραμματέα στην Τοπική Οργάνωση Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε ότι «ο Φύσσας σίγουρα ήταν στοχοποιημένος γιατί ήταν αριστερός», πρόσθεσε η δικηγόρος και συνέχισε λέγοντας ότι η στοχοποίηση του θύματος αποδεικνύεται και από τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας.
Ενεργοποίηση τάγματος εφόδου
Κατά την κ. Παπαδοπούλου, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτει, χωρίς αμφιβολία, «ενεργοποίηση τάγματος εφόδου» και είναι αδιάφορο αν υπήρξε εντολή δολοφονίας του. «Είναι παραπλανητικό το ερώτημα -είπε η συνήγορος- αν υπήρξε εντολή της ηγεσίας, δεν ερευνά το δικαστήριο αν υπήρξε εντολή διότι δεν υπάρχει κατηγορία ηθικής αυτουργίας και δεν κρίνεται αν ο Μιχαλολιάκος ή ο Λαγός έδωσαν εντολή να σκοτώσουν τον Φύσσα. Η εισαγγελέας αγνόησε το τηλεφώνημα του πυρηνάρχη προς τον Λαγό λίγο πριν στείλει τα μηνύματα που κινητοποίησαν το τάγμα εκείνο το βράδυ».
Η συνήγορος είπε πως η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση «με ποινικό μητρώο» λόγω σωρείας αποφάσεων για βίαιες επιθέσεις και τόνισε πως στόχος της ήταν η επικράτηση «στον δρόμο», η «κατάκτηση του ζωτικού χώρου» και στο πλαίσιο αυτό ήθελε τα θύματά της να γνωρίζουν «πως τους χτύπησε η Χρυσή Αυγή».
Το όφελος της Χρυσής Αυγής
Ποιο το όφελος για τη Χρυσή Αυγή από τη δολοφονία; ήταν το ερώτημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης και στο οποίο η δικηγόρος απάντησε: «Για τον ίδιο λόγο που είχαν τελεστεί, στο πλαίσιο της οργάνωσης, οι επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στο στέκι Αντίπνοια, όπου από τύχη δεν είχαμε νεκρό».
Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, «η Χρυσή Αυγή ήθελε να είναι ενημερωμένα να θύματά της για το ποιος τους χτύπησε, αντιλαμβάνεται τη βία ως κάτι που την ωφελεί. Ο Αποστόλου, ο στρατολόγος του Ρουπακιά, λέει ότι «ο Ρουπακιάς έκανε κάτι καλό για το κόμμα». Η στρατηγική της οργάνωσης βασίζεται στη στρατηγική της κατάκτησης περιοχών μέσω της βίας. Τότε ναι, τότε θέλεις να διαφημίζεται η εγκληματική σου δράση».
«Κυρία πρόεδρε, εάν ο Ρουπακιάς δεν είχε συλληφθεί επιτόπου, δε θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη Χρυσή Αυγή. Εάν όλα είχαν κυλήσει όπως στις προηγούμενες επιθέσεις και οι δράστες διέφευγαν, ποιος αυτόπτης μάρτυρας θα τολμούσε ξανά, όχι να καταθέσει ως μάρτυρας σε βάρος των χρυσαυγιτών, αλλά να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της Χρυσής Αυγής; Κανείς. Κουμάντο στο Κερατσίνι θα έκανε ο χρυσαυγίτης, αυτό θα ήταν το όφελος της Xρυσής Αυγής, θα είχε περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι όποιος αντιστέκεται στη Χρυσή Αυγή εξολοθρεύεται, εδραιώνοντας από τη μία την κυριαρχία της στον δρόμο και από την άλλη την επιρροή της στο πολιτικό σύστημα. Μόνο που εκείνο το βράδυ μια σειρά γεγονότων και συνθηκών κατέληξε στην πρωτοφανή επιτόπια σύλληψη του χρυσαυγίτη δράστη και στο ξετύλιγμα του νήματος της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής», εξήγησε η Χρύσα Παπαδοπούλου.
Αντιφασιστική συγκέντρωση
Παράλληλα σε εξέλιξη ήταν και η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Στο κάλεσμα της η ΚΕΕΡΦΑ έκανε μεταξύ άλλων αναφορά και στην εισαγγελική πρόταση χαρακτηρίζοντας τη «σκανδαλώδη που υποστηρίζει την απαλλαγή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση συγκαλύπτοντας τις δολοφονικές τους επιθέσεις».
Οι επόμενες δικάσιμοι ημέρες στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) είναι οι 9,14, 15, 17, 20-24, 28-30 Ιανουαρίου.
Οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζονται. Θα ακολουθήσουν εκείνες της υπεράσπισης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα πρέπει να αναμένεται μετά από πέντε ή έξι μήνες.
- Επίκειται επέλαση της ρωσική ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία» και καθαιρέθηκαν
- Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη»
- Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής