Στη βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ
"Δεν είμαστε στη φάση που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση όπως ο κ. Τσίπρας που δήλωσε μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του για τον πρόεδρο Τραμπ" απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης στο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε θρίαμβος, ούτε φιάσκο δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στη βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Γιώργος Κατρούγκαλος, Σία Αναγνωστόπουλου και Κώστας Ζαχαριάδη επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών να υπενθυμίζει τη δήλωση μεταμέλειας του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ.
Μεταμέλεια, γλωσσομάθεια και αποτυχία
«Δεν είμαστε στη φάση που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση όπως ο κ. Τσίπρας που δήλωσε μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του για τον πρόεδρο Τραμπ» απάντησε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως «είμαστε σε μια περίοδο στην οποία η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η σταθερότητα με την οποία υπηρετούμε τις στρατηγικές μας θέσεις είναι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής».
Μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες αν περίμενε θεαματικά αποτελέσματα ή θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μία επίσκεψη .
«Αυτό που έχει σημασία είναι μια σχέση η οποία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο πως θα γίνει πιο ισχυρή, πιο βαθιά , πιο ουσιαστική . Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν ρόλο στην περιοχή, συμμετέχουν στον άξονα Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου με το σχήμα 3+1 και έχουν με τις δηλώσεις τους εκδηλώσει την υποστήριξη τους στη συμφωνία για τον ΕAST MED . Δεν περιμέναμε από τον κ. Τραμπ να πει κάτι διαφορετικό από τον ΥΠΕΞ του ο οποίος συμμετείχε στην προηγούμενη Σύνοδο της τριμερούς στο Καιρό» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αποτυχημένη τη χθεσινή επίσκεψη και ευχήθηκε «να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών συμφερόντων». Στο ίδιο μήκος κύματος η Σία Αναγνωστόπουλου είπε ότι η χθεσινή επίσκεψη δεν ήταν από τις φωτεινές στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος εκθείασε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η αντίληψη του αλλά και η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας είχε ως αποτέλεσμα την καταλυτική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια των απαντήσεων του κ. Τραμπ και την καταγγελία της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης.
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα γλωσσομάθειας. Ας μην ευτελίζουμε με τέτοιο τρόπο την εξωτερική πολιτική. Με αυτή τη λογική ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έπρεπε να βγαίνει από το χρυσό του παλάτι, απάντησε η κα Αναγνωστόπουλου.
Ούτε φιάσκο, ούτε θρίαμβος
Προβληματισμό για την εικόνα του κ. Μητσοτάκη εκφράζει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ωστόσο κινείται στη γραμμή πως δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες, ούτε καταστροφολογία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, χαρακτήρισε αμήχανη τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι «ήταν μία εικόνα η οποία προφανώς προβληματίζει όλους όσους την παρακολούθησαν, διότι είναι προφανές ότι βλέπουμε, ξέρουμε τι δώσαμε. Το σημαντικό είναι να δούμε τι έχουμε κερδίσει ως Ελλάδα. Και θα περιμένουμε γιατί και οι σημερινές συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές».
Όπως τόνισε ο κ. Χρηστίδης «δεν μπορεί να βγει σήμερα κανείς και να πει ότι έχουμε είτε θρίαμβο είτε φιάσκο» και πως «πρέπει να δούμε πώς κάνουμε εθνική στρατηγική. Και κατά τη δικιά μας άποψη, αν είχε γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν πιο ισχυρός και η θέση της χώρας θα ήταν πιο αποφασιστική».
Για τη συζήτηση αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της χώρας, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις με συνεννόηση. «Εκεί πρέπει να υπάρχει στρατηγική, χωρίς να θεωρεί κανένας ότι μπορεί να κάνει επικοινωνιακή πολιτική διαρκώς πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα.
Η Τουρκία έχει τη στρατηγική της. Αλλάζει η στρατηγική αυτή μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη; Αυτό απομένει να φανεί. Το ζήτημα είναι ότι αν δεν αλλάξει, πρέπει όντως να δούμε κι εμείς ποια είναι η στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.
Ντεκόρ
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ μίλησε για «παρουσία ντεκόρ» του κ. Μητσοτάκη δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ που δείχνει σύμφωνα με τον Περισσό το ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα στην περιοχή.
«Η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ότι η δήθεν προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της τακτικής του εφησυχασμού, που καλλιέργησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ, για τους ισχυρούς τάχα «συμμάχους» που θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα» αναφέρει το ΚΚΕ.
προσθέτει: «την ίδια στιγμή η εκκωφαντική σιωπή -για μια ακόμη φορά- ενός Αμερικάνου προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δείχνει ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ» και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των Αμερικάνων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις