Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη - Θέσεις «κλειδιά» κατακτά ο Χαφτάρ

Διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη – Θέσεις «κλειδιά» κατακτά ο Χαφτάρ

Πούτιν και Ερντογάν ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ η Ρώμη επιχειρεί να προωθήσει μια διπλωματική λύση στην κρίση. Την ίδια ώρα ωστόσο οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ συνεχίζουν την προέλαση, κατακτώντας θέσεις - «κλειδιά».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη.

Μόσχα και η Αγκυρα προώθησαν δυνάμεις για την ενίσχυση των αντίπαλων στρατοπέδων στην πρώτη φάση της σύγκρουσης στην αφρικανική χώρα, ωστόσο μετά τα μηνύματα από ΕΕ και ΟΗΕ άλλαξαν ρότα.

Το ρωσο-τουρκικό αίτημα για κατάπαυση του πυρός

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η Λιβύη θα μετατραπεί σε μια νέα Συρία και αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν να επιδείξουν τη δύναμή τους με άλλον τρόπο: διαδραματίζοντας ρόλο κεντρικού παίκτη στη σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες που είχαν στο παρελθόν για τη Συρία, τώρα υπήρξε αντίστοιχη συνεννόηση για το ζήτημα της Λιβύης. Κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εγκαινίων του Turkstream, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Μόσχα και Αγκυρα ζήτησαν η κατάπαυση του πυρός να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν Μόσχας – Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια «κοινή θέση» ως προς τη λιβυκή διένεξη και κάλεσαν όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε μία βιώσιμη εκεχειρία, η οποία θα υποστηρίζεται από τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις».

Η κίνηση των δύο ηγετών έρχεται την ώρα που και άλλες πλευρές δείχνουν να εντείνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

Η διπλωματική προσπάθεια της Ρώμης

Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε σε συνομιλίες τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα την Τετάρτη στην Ρώμη.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο Κόντε επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σε μια μεσολαβητική προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη, ωστόσο, ο Σάρατζ ακύρωσε τη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό μόλις ενημερώθηκε ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση Κόντε – Χαφτάρ.

Πάντως, πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης σημειώνουν ότι οι προσπάθειες της Ρώμης για διάλογο με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχουν σταματήσει.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται σε έναν εμφύλιο στο στυλ της Συρίας. Η προειδοποίηση είχε ως στόχο την Μόσχα και την Αγκυρα που έχουν εμπλακεί ενεργά στην κρίση της Λιβύης.

Η Τουρκία έχει καταγγείλει τη Μόσχα ότι έχει αποστείλει επίλεκτη ομάδα 2.500 μισθοφόρων στην Λιβύη στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ -κατηγορία την οποία η Ρωσία δεν αποδέχεται.

Από την πλευρά της η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι θα αποστείλει δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπερασπιζόμενη τη Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που έχει υπογράψει μαζί της.

Προελαύνει ο στρατάρχης Χαφτάρ

Την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για διπλωματική λύση στην κρίση της Λιβύης, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ συνεχίζουν την προέλαση για την κατάκτηση θέσεων – «κλειδιών».

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν Πούτιν – Ερντογάν και το αίτημα για κατάπαυση του πυρός τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ρώμης, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ προωθούνταν προς την Τρίπολη.

Από την ενημέρωση του στρατιωτικού εκπροσώπου του Χαλίφα Χαφτάρ και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο twitter, οι δυνάμεις του λίβυου στρατάρχη εμφανίζονται να βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι βρίσκονται μέσα στη Τρίπολη, καταλαμβάνοντας θέσεις των δυνάμεων της κυβέρνησης της Λιβύης.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τρίπολη, σε μια ένδειξη ότι θα ξεσπάσουν μάχες μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων για την Τρίπολη.

Όπως όλα δείχνουν, στο μεταξύ, ο στρατάρχης Χαφτάρ επιταχύνει την προέλαση των δυνάμεών του, προκειμένου να έχει το «πάνω χέρι» για την επόμενη ημέρα της Λιβύης.

Ήδη, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το σημαντικό λιμάνι της πόλης Σύρτη, όπου βρίσκονται σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η στρατηγικής σημασίας πόλη Μισράτα.

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024