Φινλανδία: Πώς η είδηση για 4ημερη εργασία έγινε το μεγαλύτερο fake news της Ευρώπης
Από μία προφορική δήλωση... fake news!
Άκουσες τα νέα; Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας και νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, Σάννα Μαρίν, έκανε κάτι εντελώς ριζοσπαστικό.
Ανακοίνωσε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή 6ωρης εργασίας 4 φορές την εβδομάδα, όπως ανέφερε και ο Guardian.
Το θέμα έγινε γρήγορα viral.
Η είδηση για 4ημερη εργασία που έγινε viral
«Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα», ανέφερε από την άλλη ο Independent.
Το τηλεοπτικό κανάλι της Βρετανίας ITV έγραψε πως η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοινώνει τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.
Η Metro γράφει: «Τέσσερις εργάσιμες μέρες την εβδομάδα και έξι ώρες την ημέρα θα έχουν από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι στη Φινλανδία».
Εν τω μεταξύ, η Daily Mail, με εκατομμύρια αναγνώστες είχε θέμα με τίτλο « Η Φινλανδία θα εισαγάγει τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα και έξι ώρες την ημέρα σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν από την 34χρονο πρωθυπουργό Sanna Marin».
Η ιστορία δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου: Η είδηση προβλήθηκε και σε βελγική ιστοσελίδα, ενώ το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Η είδηση μάλιστα έφτασε σε Αυστραλία, Ινδία και ΗΠΑ.
Είναι όμως… fake news!
Ωστόσο όχι μόνο οι προτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φινλανδικής κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσαν και κυβερνητικές πηγές, αλλά δεν είναι καν στον ορίζοντα.
Πώς όμως άρχισε αυτή η ψεύτικη ιστορία και πώς εξελίχθηκε τόσο γρήγορα στο απόλυτο fake news;
Τον Αύγουστο του 2019, ορισμένοι ανώτεροι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και ακτιβιστές του κόμματος συγκεντρώθηκαν στο Turku στη νοτιοδυτική ακτή της Φινλανδίας, για την 120η επέτειο του κόμματος.
Έτσι ξεκίνησαν όλα
Εκεί λοιπόν οι διάφοροι υπουργοί και βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδίας έπιασαν την… κουβέντα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης λοιπόν η Σάννα Μαρίν εξέφρασε την ιδέα ότι η παραγωγικότητα της Φινλανδίας θα μπορούσε να επωφεληθεί είτε αν οι μέρες εργασίας γίνονταν τέσσερις, αντί πέντε, είτε αν μια εργάσιμη ημέρα είχε έξι ώρες και όχι οκτώ. Η ίδια (ποτέ δεν πρότεινε και τα δύο).
Ο Μαρίν έκανε επίσης Tweet εκείνη την περίοδο, επισημαίνοντας σαφώς πως στόχος του κόμματος του SDP είναι να μειώσει το ωράριο εργασίας – ωστόσο αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε επίσημη κυβερνητική θέση.
Το σχόλιο της λοιπόν «ανιχνεύτηκε» από τα μέσα ενημέρωσης στη Φινλανδία, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα ευρωπαϊκά μέσα που το αντιλήφθηκαν με τον δικό τους τρόπο και παρουσίασαν την άποψη της πρωθυπουργού ως επίσημη θέση της κυβέρνησης.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»