Η κανονικότητα της τσαπατσουλιάς
Τραγική ειρωνεία της ιστορίας και το ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι γιος μιας αστυνομικού που μέχρι πρότινος δούλευε στη διεύθυνση αστυνομικής βίας
Η Θεσσαλονίκη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις μετά τον θάνατο του νεαρού βούλγαρου οπαδού την περασμένη Κυριακή: θυμίζω ότι ο άτυχος νεαρός χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής της συμπρωτεύουσας, αφού προηγουμένως είχε σωριαστεί χτυπημένος στον δρόμο, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε αυτός και η παρέα του από οπαδούς του ΠΑΟΚ: όλοι τους κατάγονται από το Πλόβντιβ και είχαν έρθει να δουν το Αρης – ΠΑΟΚ. Οι νεότερες διαρροές της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για ενέδρα που έστησαν είκοσι οπαδοί του ΠΑΟΚ τουλάχιστον.
Οδηγός
Χθες έγινε γνωστό ότι η οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε τον νεαρό αφέθηκε ελεύθερη, καθώς της ασκήθηκε δίωξη για φόνο εξ αμελείας, τη στιγμή που έχουν εντοπιστεί άλλοι τρεις οπαδοί του ΠΑΟΚ που φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή στο καρτέρι. Η ευκολία με την οποία η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις δείχνει ότι η εικόνα που έχει για το περίφημο «οπαδικό κίνημα» (στην προκειμένη περίπτωση για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ) δεν είναι καθόλου θολή. Το γιατί δεν διαλύει αυτούς τους πυρήνες αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Μόνη αληθοφανής εξήγηση είναι ότι ακόμα και η αστυνομία φοβάται να κάνει τη δουλειά της.
Μυστήρια
Προσπαθώντας να λύσω αυτού του είδους τα μυστήρια επικοινώνησα χθες με ένα γνωστό μου που βρίσκεται στη διεύθυνση αθλητικής βίας. Κρατώντας την ανωνυμία του, μου εξηγούσε ότι το πρόβλημα γίνεται δυστυχώς ολοένα και πιο σύνθετο. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη, μου υπενθύμισε πως πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2015, μια ανάλογη ομάδα οπαδών μαχαίρωσε έλληνα οπαδό του Αρη και πέταξε μολότοφ σε κέντρο στο οποίο οργανωμένοι του Αρη γιόρταζαν.
«Ξέρεις ποια ήταν η κατάληξη της ιστορίας μετά από τις συλλήψεις; Ολοι οι συλληφθέντες εμφανίστηκαν με μια πανάκριβη υπεράσπιση (σ.σ. μου έκανε γνωστά και τα ονόματα των δικηγόρων) και γλίτωσαν την καταδίκη λόγω αμφιβολιών» μου είπε και με παρακάλεσε να δω συγκεκριμένους λογαριασμούς διάσημων παραγόντων που μιλούσαν για «θρίαμβο της δικαιοσύνης» και «για αετόπουλα που αφέθηκαν ελεύθερα» μετά τις αποφάσεις.
Μου θύμισε επίσης ότι, όταν τον Ιούνιο του 2018 υπήρξε πάλι κάτι ανάλογο (τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ μαχαίρωσαν οπαδό του Αρη κάτω από το σπίτι του στην περιοχή του Μακεδονία Παλάς), η κακουργηματική δίωξή τους από τον αρμόδιο εισαγγελέα καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα τα «παιδιά» να έχουν αποφυλακιστεί και να κυκλοφορούν ελεύθερα! Αν έχουν αποθρασυνθεί και φτάνουν στο σημείο να κάνουν επιθέσεις μέρα μεσημέρι ακόμα και σε βούλγαρους περαστικούς από τη Θεσσαλονίκη, αυτό, σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, οφείλεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας: τα «αετόπουλα» νιώθουν ότι διαφεντεύουν την πόλη.
Γιος
Τραγική ειρωνεία της ιστορίας και το ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι γιος μιας αστυνομικού που μέχρι πρότινος δούλευε στη διεύθυνση αστυνομικής βίας. Υπάρχει κάτι τρομερά συμβολικό σε αυτό – κι ελπίζω πραγματικά ο νεαρός να είναι αθώος. Γιατί αν δεν είναι αθώος, η περίπτωσή του οδηγεί σε θλιβερές σκέψεις: είναι σαν να συμμετείχε σε καβγάδες με τραγικά αποτελέσματα, βέβαιος ότι η αρμόδια υπηρεσία στην οποία δούλευε η μητέρα του είναι κομμάτι ξεχαρβαλωμένη, αν όχι και διακοσμητική…
Αλλοδαπός
Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποφάσισε την αναβολή του ματς της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης. Η αστυνομική διεύθυνση Τρίπολης είχε ζητήσει από την ΕΠΟ την αναβολή του αγώνα την περασμένη Παρασκευή, γιατί υπήρχε κίνδυνος συνάντησης στα πέριξ της Τρίπολης οπαδών της Ενωσης που θα κατέβαιναν να δουν το ματς και οπαδών του Ολυμπιακού που θα ταξιδέψουν μεμονωμένα για την Καλαμάτα. Η ΕΠΟ, ως συνήθως, δεν έκανε το παραμικρό (ενώ θα μπορούσε να αλλάξει τη μέρα διεξαγωγής του αγώνα), αλλά πέταξε το μπαλάκι στο υφυπουργείο και ο Αυγενάκης αποφάσισε την αναβολή και επηρεασμένος από αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο υφυπουργείο λένε ότι αν ο θόρυβος υπήρξε μικρότερος της τραγικής διάστασης του γεγονότος, αυτό οφείλεται στο ότι ο νεκρός στη Θεσσαλονίκη ήταν αλλοδαπός.
Χειρότερα
Το θέμα της οπαδικής βίας δεν μπορεί πάντως να το αντιμετωπίσει το υφυπουργείο Αθλητισμού ό,τι και να λέμε. Οταν ακούτε διάφορες φανφάρες του τύπου «είμαστε σε επικοινωνία με τις διεθνείς συνομοσπονδίες κ.λπ.», να περιμένετε χειρότερα.
Η επικοινωνία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα: την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, όταν και χαλούσε ο κόσμος με τις ασταμάτητες ανακοινώσεις των ΠΑΕ, το πολύ πολύ ο Αυγενάκης να τις έστελνε στον Χέρμπερτ Χούμπελ, που είναι εδώ, ή στον Θόδωρο Θεοδωρίδη που στην UEFA κάνει συχνά τον ρόλο του ψυχαναλυτή των ελλήνων υπουργών και υφυπουργών λαμβάνοντας στο κινητό του τα sms τους.
Τίποτα απολύτως δεν μπορούν να κάνουν οι συνομοσπονδίες με το θέμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα: είναι δουλειά του κράτους και για την ακρίβεια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Που οφείλει να καταλάβει πως δεν έχει να κάνει με απλούς χούλιγκανς αλλά με πραγματικές εγκληματικές οργανώσεις που δεν φοβούνται καθόλου μα καθόλου το κράτος. Ας κοιτάξει να δει τι θα κάνει χωρίς να ξεχνά ότι σε κάθε μοντέρνο δυτικό κράτος ο ρόλος της αστυνομίας πρέπει να είναι και η πρόληψη κι όχι απλά η καταστολή. Τον Αυγενάκη ας τον αφήσει να αναβάλει αγώνες και να στέλνει sms.
Τσαπατσουλιά
Τέλος, πρέπει το κράτος μας να βρει το κουράγιο να κοιτάξει κάποια προβλήματα κατάματα. Το υφυπουργείο Αθλητισμού π.χ. ήθελε πριν από λίγο καιρό να περάσει (με νομοθετική ρύθμιση μάλιστα…) το τέλος της απαγόρευσης των μετακινήσεων των οπαδών. Σύμβουλοι του Αυγενάκη έλεγαν ότι η τόσο σημαντική κανονικότητα, την οποία όλοι ευαγγελίζονται, θα έρθει όταν στα ελληνικά γήπεδα ξαναδούμε παιχνίδια με οπαδούς και των δύο ομάδων κι όταν οι οπαδοί των φιλοξενούμενων θα μπορούν να δίνουν κανονικά το «παρών»: αυτή ήταν η διακήρυξη του υφυπουργείου και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Τώρα πώς από αυτό φτάσαμε στην αναβολή του ματς Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ μια μέρα πριν αρχίσει, μη με ρωτάτε. Για μένα, όταν μιλάμε για υφυπουργεία, ομοσπονδίες, λίγκες κ.λπ., κανονικότητα εξακολουθεί να είναι ακόμα η τσαπατσουλιά και ο στρουθοκαμηλισμός. Δυστυχώς.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο