ΕΣΠΑ : Γκάζι για απορρόφηση 16,6 δισ. ευρώ
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών, με συγκεκριμένες κινήσεις και στόχους, προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών, με συγκεκριμένες κινήσεις και στόχους, προχωρά στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να απορροφηθούν στο σύνολό τους τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Και αυτό, διότι τέσσερα έτη πριν από το οριστικό κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, η συνολική απορρόφηση βρίσκεται στο 1/3 και συγκεκριμένα στο 32,7% του προγράμματος και στο 35,8% αν συμπεριληφθεί και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Απομένουν 16,6 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο και μετά επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί απορρόφησης, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή χωρίς την επιστροφή κονδυλίων, το πρόγραμμα στα τέλη του 2023 με την εφαρμογή του κανόνα ν+3.
Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι απομένουν προς απορρόφηση 13,6 δισ. ευρώ από τα πέντε τομεακά και τα 13 περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ αν ληφθεί υπόψη και το ΠΑΑ, οι πόροι που απομένουν για να αξιοποιηθούν ανέρχονται στα 16,6 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο, αλλά εφικτό υπό προϋποθέσεις, στοίχημα» σημειώνουν οι ίδιος πηγές, υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 έως το τέλος του 2019 απορροφήθηκαν 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 20,2 δισ. ευρώ του του ΕΣΠΑ και 9,3 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το ΠΑΑ. Ωστόσο, με τη συμμετοχή του ΠΑΑ, το αρχικό συνολικό ποσό που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα «ανεβαίνει» στα 25,84 δισ. ευρώ.
Στον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα
Τονίζεται ότι με τις συγκεκριμένες επιδόσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό, και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, διότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια επιστροφής πόρων, όπως έχουν άλλες χώρες της ΕΕ, ως επαρκείς για να «πέσουν» στο ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα.
Με δεδομένο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, πλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει αποφασίσει να θέσει συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης για κάθε έτος που απομένει. Η στοχοθεσία για το τρέχον έτος αναμένεται να προσδιοριστεί έως το τέλος Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές των επιμέρους τομεακών προγραμμάτων.
Στο επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος, θα τεθούν και οι στόχοι για τα τρία επόμενα έτη, με το 2023 να αποτελεί το έτος κορύφωσης της απορρόφησης.
Σημειώνεται ότι από το τρέχον και για κάθε επόμενο έτος, οι στόχοι που θα τίθενται θα είναι υψηλότεροι.
- COP29: Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
- Μιλγουόκι Μπακς – Σάρλοτ Χόρνετς 115-114: Επιστροφή στις… ήττες με μοιραίο Γιάννη
- Γαλλία: Ο κολοσσός που παίρνει… διαζύγιο από την ιστορία του
- Πανδαισία: Πολλά γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ματς του Nations League – Όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες
- Ντόναλντ Τραμπ: Αρνητής της κλιματικής κρίσης ο εκλεκτός του για το υπουργείο Ενέργειας
- Σοκαριστικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες