Βρούτσης για αποκλιμάκωση της ανεργίας : Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει καρπούς
Τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, φανερώνουν τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας όσο και τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για αύξηση της απασχόλησης, τόνίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γάννης Βρούτσης.
Τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, φανερώνουν τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας όσο και τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για αύξηση της απασχόλησης, τόνίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, με τίτλο «τέταρτος συνεχόμενος μήνας αποκλιμάκωσης της ανεργίας με παράλληλη βελτίωση των δεικτών της συνολικής και της πλήρους απασχόλησης».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζει να υποχωρεί η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 16,6% έναντι του 16,8% που ήταν έναν μήνα πριν.
Ειδικότερα στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης τόνιζει ότι : «Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019, όσο και τα ετήσια στοιχεία του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ 2019″ για την αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 127.644 θέσεις εργασίας, φανερώνουν τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, λόγω των θετικών προσδοκιών, αλλά και των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων, που σταδιακά, υπεύθυνα και αποφασιστικά, εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην οικονομία και την αγορά εργασίας».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, μεταξύ άλλων, για το 2020, δύο βασικούς στόχους: α) την επίτευξη ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ για το έτος 2020, που θα επιδράσει θετικά στην απασχόληση κατά 1,8%, και β) τη μείωση της ανεργίας στο 15% ως το τέλος του 2020, σύμφωνα με την Έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας
Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάσχεσης της ανεργίας και βελτίωσης της συνολικής απασχόλησης.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει, για το στρατηγικό στόχο της αποκατάστασης της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της πλήρους απασχόλησης, «προχωρούμε σε καινοτόμες παρεμβάσεις: στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μόνο για όσους εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, στην προσαύξηση 12% στην υπέρβαση των συμφωνηθεισών ωρών μερικής απασχόλησης, αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές στο νέο πίνακα κυρώσεων και ποινών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλοντας πολύ βαρύτερες κυρώσεις, ειδικά στην περίπτωση της αδήλωτης υπέρβασης του συμφωνηθέντος ωραρίου μερικής απασχόλησης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι παραπάνω δράσεις, συνδυαστικά με την ευρύτερη οικονομική πολιτική των ελαφρύνσεων στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, την απλοποίηση, διαφάνεια και αποδοτικό έλεγχο των κανόνων της αγοράς εργασίας, τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νέο ευνοϊκό ασφαλιστικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μεγάλων επενδύσεων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας».
Το 2020 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς
«Το 2020 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για μία πραγματική στροφή της χώρας στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «τα συνεχόμενα θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς, βελτιώνοντας συνεχώς την αγορά εργασίας, μέσω της αυξανόμενης ενίσχυσης της απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 127.644 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η θετική αποτίμηση των αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, που προκύπτουν από τους ετήσιους πίνακες προσωπικού, όπως αποτυπώνονται στο Ειδικό Ετήσιο Τεύχος 2019 του «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ», σε σύγκριση με το 2018, υποδεικνύουν ευκρινώς τους έξι άξονες των αισιόδοξων μηνυμάτων, που επιβεβαιώνουν ότι το 2020 θα συνεχιστεί περαιτέρω η σημαντική πτώση της ανεργίας επάνω στις υγιείς βάσεις που θεμελιώθηκαν το 2013, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις