Τρεις 40ρηδες των «έξυπνων» υποδομών μας εξηγούν πως το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας
Η εταιρεία Datakat βρίσκεται πίσω από τις διοργανώσεις του Copa Africa και στην κατασκευή δικτύων όλων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας
Αν κάποιος παρακολουθούσε το πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή μας, δύσκολα θα ξεχάσει την παρέμβαση του Jacky Chen, Managing Director της Huawei για τα Νότια Βαλκάνια. Το 5G θα αλλάξει την οικονομία, την βιομηχανία, τις πόλεις, τη διαχείριση των κρίσεων, όπως τα ξέραμε. Όλα θα γίνονται από απόσταση, από έξυπνες συσκευές που θα μετράνε, θα αναλύουν και θα παρεμβαίνουν, μας είπε με δυο λόγια, παρουσιάζοντας ένα μέλλον, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας θα διαχειρίζεται μεταλλευτικές δραστηριότητες, τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, υγεία, εκπαίδευση, ενεργειακά δίκτυα και την πυρόσβεση μέσω ενός λογισμικού σε κάποια οθόνη υπολογιστή, χιλιόμετρα μακριά.
Μοιραία η καθημερινότητά μας θα αλλάξει. Το κράτος θα αλλάξει. Στις πόλεις του μέλλοντος, οι συγκοινωνίες θα γίνονται από αυτόνομα οχήματα, η ρύθμιση της κυκλοφορίας από λογισμικά, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θα προβλέπονται από drones, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε πολίτη, τις υποδομές μας θα φροντίζουν ρομπότ, αφού μεγάλες τράπεζες δεδομένων μέσα από γρήγορα δίκτυα 5G θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις δημόσιες υπηρεσίες. Η έξυπνη πόλη του μέλλοντος, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από έναν ζωντανό οργανισμό, όπως μας λέει η ομάδα της Datakat. Μια πόλη που ακούει, αισθάνεται, καταγράφει, σχεδιάζει και παρεμβαίνει είναι αυτό που σχεδιάζουν μηχανικοί του σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο, μιλώντας για το Ίντερνετ των Πραγμάτων, την τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό μας αντίγραφο, τον εικονικό κόσμο που θα είναι μέρος και επέκταση του πραγματικού.
Η νέα γενιά εταιρειών εστιάζουν στη ψηφιακή εποχή, με την τεχνολογία και τις startups να έχουν κατακλύσει την επιχειρηματική κοινότητα. Και φυσικά, στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης υπήρξαν άνθρωποι που επέμειναν στο επιχειρείν και κατάφεραν να φτιάξουν ιστορίες. Αυτά τα success stories που δεν κρύβουν μία “μυστική” συνταγή, αλλά πολύ κόπο, δουλειά και έμπνευση.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι ιδρυτές της ελληνικής κατασκευαστικής Datakat, οι οποίοι εξηγούν στο In.gr πως είναι να επιμένεις στην Ελλάδα. Στα ηνία της Datakat βρίσκονται τρεις 40αρηδες, ο Νίκος Παπαδόπουλος- οικονομικός διευθυντής, ο Ιάκωβος Πολίτης- τεχνικός διευθυντής και ο Λάμπρος Παπαδόπουλος- διευθυντής προμηθειών και παραγωγής. Βρίσκεται πίσω από την κατασκευή δικτύων όλων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας, όπως η Cosmote, η Vodafone και η Wind, αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κλάδο των κατασκευών και των «έξυπνων» υποδομών.
Απασχολεί σχεδόν 90 εργαζόμενους, έχει ιδιόκτητα γραφεία στην Αθήνα και στο Ντουμπάι, αναλαμβάνει έργα από την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία, μέχρι τα νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό, ενώ βρισκόταν πίσω από τις τελευταίες διοργανώσεις του Copa Africa
Σε μία δεκαετία που άλλαξαν τόσα πολλά στην Ελλάδα, με μία οικονομία υπό κατάρρευση, αυτοί οι 40ρηδες κατάφεραν να κάνουν την Datakat στρατηγικό συνεργάτη της Huawei αναλαμβάνοντας το 90% των εργασιών της πανελλαδικά. Με τζίρο που αυξάνεται με ρυθμούς 30% ετησίως, η εταιρεία αναλαμβάνει ολοκληρωμένες τεχνικές λύσεις εκτός από τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σε κατασκευές κτιρίων, ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων, καταστημάτων και ξενοδοχείων, κατασκευή πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας.
Ποιο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Ο Νίκος Παπαδόπουλος, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας απαντά στο In.gr πως είναι η καθετοποιημένη λειτουργία, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες τεχνικές λύσεις, από την αδειοδότηση έως τη λειτουργία ενός τεχνικού έργου. Στην ουσία αποτελεί ένα one stop shop για έργα οποιασδήποτε φύσης. “Η εταιρεία διαθέτει δικό της τμήμα έρευνας και ανάπτυξης R&D, στο οποίο αφιερώνεται περίπου το 5% του προϋπολογισμού, ώστε να σχεδιάζει καινοτόμες λύσεις για τους πελάτες της”, τονίζει.
Ας πάμε πίσω το χρόνο. Όταν υπήρξε η ιδέα, στο αρχικό στάδιο και πως κατάφερε να πετύχει, παρά την κρίση. H εταιρεία είναι οικογενειακή επιχείρηση και ιδρύθηκε το 2000 από τον Γιώργο Γιάγκα, αρχιτέκτονα μηχανικό. Ψυχή της εταιρείας είναι τρεις σαραντάρηδες Νίκος Παπαδόπουλος (οικονομικός διευθυντής), Ιάκωβος Πολίτης (τεχνικός διευθυντής) και Παπαδόπουλος Λάμπρος (διευθυντής προμηθειών και παραγωγής).
Άρχισε να προσφέρει ολοκληρωμένες τεχνικές λύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κατασκευές κτιρίων, ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων και καταστημάτων, κατασκευή πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχεδιασμό-ανάπτυξη και κατασκευή καινοτόμων μεταλλικών προϊόντων για παρόχους κινητής τηλεφωνίας, υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας. Διαθέτει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης από το 2003, στο οποίο αφιερώνεται περίπου το 5% του budget, που σχεδιάζει καινοτόμες λύσεις για τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.
“Καινοτομία και Ευελιξία”, αυτές τις δύο λέξεις ανέφερε ο Νίκος Παπαδόπουλος οικονομικός διευθυντής της DATAKAT, στην ερώτηση πως τα κατάφερε στην κρίση. Όπως τονίζει επένδυσαν στην ποιότητα και στη μοναδικότητά τους, με κατοχυρωμένες πατέντες, custom κατασκευές καινοτομώντας σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Επέμειναν στην εξωστρέφεια και παράλληλα αξιοποίησαν την ευελιξία τους, ως μικρή επιχείρηση στην ελληνική αγορά, ενώ διεύρυναν το αντικείμενό τους, αναλαμβάνοντας περισσότερα τεχνικά έργα, όπως ανακαίνιση καταστημάτων, πολυτελών κατοικιών και εργασιακών χώρων. Αφιέρωσαν πόρους και ενέργεια στο έμψυχο δυναμικό και στην περίοδο της κρίσης, προχωρώντας σε εσωτερική αναδιοργάνωση και θέτοντας στρατηγικούς στόχους.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»